Kalamullah

Kalamullah

Thursday, July 14, 2011

Maafkan saya

Maafkan saya kerana saya sudah kehilangan segalanya.... saya dah malas nak melayan kehilangan ini, biarkan saja

Tuesday, July 5, 2011

Jiwa Mati

Hidup akun semakin mati
aku sendiri tak tahu apa yang berlaku pada kehidupan aku sehari-hari
padaku semua sama sahaja setiap hari
tiada yang berubah
aku masih di tahap yang lama tanpa sebarang peningkatan didalam hidup aku
kenapa aku jadi macam ni
dimana silap dan salah aku
entah kat mana pun aku tak pasti
aku semakin kosong umpama 
bebunga yang terbang mengikut arah angin
entah dimana mendarat pun aku tak tahu


entah kemana hilangnya kekuatan aku yang dahulu
kemana hilangnya semua itu
nak aku pergi jauh tapi aku tak tahu kemana
aku tak tahu kemana
kerja jiwaku kosong


Monday, June 13, 2011

Malas

Malasnya nak menaip.. otak pun dah malas nak pikir apa-apa lagi.....


ni je lah yang terbaharu dari PEB....

Thursday, May 19, 2011

Cuma kenalan...

Lokasi: Bilik Hujung
Mood: Baru bangun tidur petang (tido bawah meja)
Lagu: Dondang Dengan ~ Noraniza Idris

Bismillahhirohmanirohim.. (dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani)
Tak tahu nak tulis apa sebab aku semakin bosan berada didalam ruang mewah ini, kehidupan ku tidak berkisar kemana-mana pun. segalanya sama setiap hari tiada yang berubah dan aku hanya bertemu dengan insan dan perkara yang sama setiap hari.

Aku sendiri tak tahu apa yang aku akan jadi pada kehidupan yang akan datang.... pening

Thursday, April 21, 2011

Batuk!

Lokasi: Bilik Hujung
Mood: Baru balik kelinik.. penat lah
Lagu: Sampai ke Hujung Dunia ~ Dirly

Penat sangat dah batuk ni, dah sebulan tuan tanah batuk, lebih kurang selama dari tsunami melanda jepun tempohhari. dari deman, flu, sakit tekak, pening, muntah dan segalanya. dah macam-macam ubat tuan tanah telan... semua alhamdulillah semakin ok yang tak ok lagi cuma tinggal batuk


pening kepala tuan tanah memikirkan apakah sebabnya.... penat dah batuk, dah banyak sangat ubat yang tuan tanah belikan, dah tak usah cerita berapa banyak yang duit dah habis. semua orang dah bising suruh tuan tanah ke klinik untuk buat detail check up, nak ke klinik or sepital swasta paham-pahamlah kena guna duit sendiri. 


Kebetulan harini bos tuan tanah bercuti, makan dengan senang lenangnya tuan tanah ke klinik tanglin buat blood test.... hermmmm! result macam haramlah.. tak ada apa-apa pun infection, semuanya ok. doc cuma cakap batuk ni akan baik sendiri dan memang mengambil masa yang panjang untuk pulih. doktor nasihatkan banyak minum air suam saja.. itu je


Tuesday, April 19, 2011

tempat telah disahkan... yahoo pokok padi!

Alhamdulillah, pagi tadi dapat surat kelulusan outstation, dan pengesahan lokasi tugasan... alhamdulilah bermain dengan sawah padi lah aku gayanya... syukur tuhan tarik satu tapi tuhan bagi banyak lagi perkara yang lebih baik dalam hidup aku...

Langkawi, Alor Star dan Perlis.... tak sabarnya hati girangku ingin melihat kuningnya padi masakmu..

Pic Pengapit





Finally dapat juga publishkan pic menjadi pengapit kepada mawi.... ngee ngee ngee.. enjoy pic ya!

Paris dan Amsterdam

Lokasi: Bilik Hujung
Mood: semi semi semi terbang tinggi
lagu: Corazon Partio ~ Alezandro Sanz

Semalam pagi-pagi lagi CC Baha datang ke bilik tuan tanah, katanya ada hal penting katanya. of course lah tuan tanah pun dah mulai cuak dan takut manalah tahu kot2 they can find out my mistake... salah guna harta kerajaan... hehehehe 


drama nih telah dipendekkan untuk mempercepatkan masa
CC: Mie, nak ikut tak jalan-jalan dengan abg.. murah gile.. mesti tak percaya....
Tuan Tanah: ke mana tu bang? (motip panggil bang)
CC: Paris dan Amsterdam dengan geng KLM Airlines, cuma bayar hotel dengan flight tiket saja RM2000.00
Tuan Tanah: Biar Betik RM2000.00, ok saya join.....


maka mood tuan tanah sekarang neh ala ala semi semi terbang 

naik KLM pulak tu 5 star airlines code sharing dengan air france lagi tuh. huhuhuh first time ke europe... jakun la jugak babi punya jakun.



Tido pulak kat Grand Ibis Hotel.... ayoooo! matilah feling-feling mat salih lah lepas ni. too excited for that.




 Owh kota Paris, mungkinkah aku jumpai cinta ku disana


Sure penat tangan snap gambar
notakakiku:
semakin aku lupakan kau semakin banyak keseronokan yang kudapati

Monday, April 18, 2011

slow balik dah!

Ya Allah ya tuhan ku kau berikan lah aku kekuatan, jauhilah aku dari sifat malas dan degil, berilah aku semangat dan tenaga untuk ku berusaha keras bagi memajukan diriku dalam bidang insuran ini... tolonglah bantulah aku Ya Allah

Hidup Baru... Dunia Baru

Lokasi: Bilik Hujung
Lagu: Pelangi Petang ~ Sidirman Hj. Arshad
Mood: excited bagai neh!

"Kadang-kadang aku marah bila tuhan bagi hujan sedangkan tadi panas terik, tapi aku terlupa rupanya tuhan nak hadiahkan pada aku pelangi yang sungguh indah sekali. kenapalaha aku masing menangisi panas sedangkan tuhan hadiahkan aku pelangi yang lebih berwarni-warni, lebih indah kan dunia ini"

wah! kaedah ayatnya... hehehehe hidup tuan tanah lebih bermakna sejak dari hari rabu yang lepas selepas semua peristiwa luka berakhir, hidup tuan tanah kembali berirama indah. lebih ramai insan dan manusia yang tuan tanah temui, siang dan malam sana dan sini. keseronokan hidup sebelum 3 tahun yang lalu mulai menghiasi kehidupan tuan tanah. tuan tanah semakin senang sekali dengan kehidupan, walaupun sendiri tanpa kekasih hati tapi semuanya menyeronokan. 

pengalaman terindah dalam minggu ini yang dapat tuan tanah list kat bawah neh!

1- Tuan tanah akhirnya sign up gym private diluar setelah berfikir beribu-ribu kali, dengan sekali swap RM950 melayang. payment untuk setahun terus. insyallah impian tuan tanah untuk ada badan kekar dan ketul macam abg rimau akan tercapai.

2- Tuan tanah kena kejar dengar polis masa kat downtown damansara... hahahaha pengalaman pertama dalam hidup kena dengan polis.... seyes tuan tanah anti polis walaupun dalam masa yang sama macam ok ngan polis.

3-Sale insuran tuan tanah untuk insuran bagi bulan 4 ni almost RM14K, alhamdulillah bisness ni lebih mudah dari MLM penipu tu. alhamdulillah yang lama semua tu pengajaran untuk tuan tanah.

4-Tuan tanah dapat jumpa dengan kawan-kawan lama tuan tanah yang dah lama sangat tuan tanah tak jumpa, dan setiap kali berjumpa pasti macam2 cerita baru yang tuan tanah dengar. alhamdulillah... richard dan convert ke islam dengan nama baru johan.

5-Tuan tanah dapat jadi pengapit pengantin untuk pertama kali dalam hidup tuan tanah, seronoknya dapat merasa semua tu, macam tuan tanah pulak yang nak kawin rasanya.

6-Dapat kawan baru dan dapat balik rumah lewat-lewat macam dulu, alhamdulillah..

notakakiku:
~tuhanku kau berilah padaku kesihatan yang sempurna dan sihat, mudahkan perjalanan ku kau selamatkan lah aku dari sebarang kecelakaan.. kerja aku punyai tanggungjawab yang besar padamu.. kupunyai impian dan aku ingin capaikan impian ku.

Tuan tanah nak hepi-hepi dan sosial cam neh semula.... boleh tak?

Wednesday, April 13, 2011

Terakhir sebelum menyepi

Lokasi: Bilik Hujung
Lagu: bunyi papan kunci + air cond blowing
mood: barai

Gambar-gambar terakhir sebelum tuan tanah kembali kepada dunia sendiri.. mudahan tindakan ini benar...












notakakiku:
- Tuhan izinkan aku menyendiri

Diam sekejep...

Lokasi: Bilik Hujung
Lagu: Bunyi aircond dari siling...
Mood: Takut talipon berering.

Alhamdulillah itu sahaja yang dapat tuan tanah neh ucapkan pada kuasa yang maha esa, walaupun ikut kira hati saat yang tuan tanah lalui sekarang ni semakin sukar dari dahulu, tapi entah kenapa tuan tanah sikit pun tidak kisah. tuan tanah semakin tenang dan seronok melalui hari-hari mendatang, merangka masa depan yang tak pasti dalam genggaman, tapi tuan tanah yakin sungguh apa yang tuan tanah boleh dapat akan tuan tanah dapatkan. 

Alhamdulillah tuan tanah panjatkan bila tuan tanah diberikan peluang untuk kedepan dalam perjalanan karier.... sejarah benar bila staf seksyen ni dibenarkan menyertai pasukan lawatan tapak road census.....
Dalam bekerja bolehlah tuan tanah merehatkan diri sekejap, lari dari segala bagai masalah yang memeningkan kepala tuan tanah neh... tuan tanah pilih ke utara, sebab tuan tanah merasakan sana lebih tenang sana tuan tanah punyai kenangan dengan arwah tok tam... tuan tanah sukakan sawah padi terbentang luas.

Tuan tanah nak pergi sana dengan mak dan ayah, mungkin ada yang berkata ada baiknya jika bersendirian seketika dapat memusahabah diri, mengenal diri yang sebenarnya. tapi tuan tanah pilih mak dan ayah, kerana itu yang mewujudkan tuan tanah didunia neh. mudahan seminggu bersama nanti tuan tanah akan semakin kuat dan tabah. kejayaan pasti akan menjadi milik tuan tanah insyallah...

notakkakiku:
- message dihp tak henti2 umpama hujan diluar jendela ketika ini, mungkinkah seorang lagi dipergunakan... kembali lah kepangkal jalan sahabatku.. islam itu benar

Bunga orkid mak... rindu kat mak


Tuesday, April 12, 2011

Pengapit Pengantin








Apa perasaannya menjadi pengapit pengantin untuk pertama kali?

"Barakallah sahabatku...
biarlah aku menjadi pendamping pasanganmu di persada sanding nanti
mudahan ia menjadi kenangan pertama dan indah dalam hidup ku"

inilah yang akan aku lalui pada hari sabtu ini 16 April 2011, menjadi pengapit kepada bakal suami sahabatku didot. kawan kenalah tolong menolong kawannya yang memerlukan pertolongan macam ni

seronoknya bila pertama kali dalam hidup ni dapat merasa naik pelamin bagai, rasa macam aku pulak yang nak berkahwin neh. excited aku memang lebih.. lebih dari orang yang nak naik pelamin. macammanalah rasanya kan. tak sabarnya nak merasa perasaan tu. 

Siap excited, didot pesan pakai baju kaler merah hati tapi kalau tak ada kaler merah kalu apa-apa pun boleh, so aku decide pakai baju kaler hitam lah senang nak padankan dengan suasana weding tu nanti... 
erm excitednyer... mungkin kah aku akan sekacap mamat seperti dalam pic kat atas tu.. insyallah.. kena grooming sikit minggu ni.

baju melayu yang aku nak pakai.. hitam sesuaikah

notakakiku:
- aku siap beli kasut kulit hitam baru.... excited benar neh!

Penguatkuasa Undang-Undang VS Pengamal Undang-Undang

Gambar terbaru tuan tanah kedaung.. dah macam budak silat dah

 Asalammualaikum dan selamat membaca para bloggers semua walaupun hakikatnya tidak seramai mana pun hehehehe....semakin lama semakin malam pulak tuan tanah neh nak mengupdate blog ni, perasaan malas semakin menebal dan semak, jari jemari pun dah semakin kematu nak menekan setiap punat kat komputer opis neh... heheheheh!

 Apa-apa pun tuan tanah berdoa paling tidak adalah sedikit cebisan yang dapat tuan tanah tinggalkan disini pada hari ini. YUP! menulis menulis menulis! impian dari dulu yang tidak pernah konsisten.

Apa nak tulis pagi ni, tulis tentang kerja? tentang emosi? tentang impian? ermmm nak tulis tentang apa neh.. pening

pikir!

pikir!

pikir!

tulis tentang kerja lah sebab yang lain tu semua dah basi dan berulang-ulang..

KERJA_KERJA_KERJA cam lagu M NASIR (kolar biru.. release tahun bila entah)

dah hampir 2 tahun tuan tanah kat pejabat ni, macam-macam perkara yang dapat tuan tanah pelajari. benda baru dan benda lapok dan tak lupa juga kepada benda yang berulang-ulang. sepanjang dua tahun ni juga banyak benda luar pejabat dan peribadi yang tuan tanah neh buat. tuan tanah neh memang jenis muka yang tak tahu malu....

antaranya:
  1. Guna talipon pejabat untuk hal persenel.. bergayut dengan budak Affin Bank berjam-jam siap ada drama air mata lagi...
  2. Guna komputer n tenet untuk peribadi espesially web page kegemaran tuan tanah neh *****
  3. Memperint bagai-bagai mende cam gamba tuan tanah neh, gamba budak Affin Bank, gamba bogel tuan tanah... pamplet2 business MLM dan insuran dulu dan lain-lain lagi.
  4. Meracunkan budak2 opis dan sekitarnya untuk join MLM dan beli insuran tuan tanah... arggghhh! sudahnya tak ramai mana yang join pun.
  5. FESBUK, MULTIPLY, TAGGED, Blogger, YM, laman sosial ermmm! banyaknya dosa tuan tanah neh buat!
  6. tido kat pejabat.... bawak balik harta benda pejabat ke umah... makan makanan orang lain terutamanya makan kat admin, safwan dan elin (suatu masa dulu)
  7. Menular time orang lain sibuk bekerja.... pegi mid valley, pegi KLCC, Pavillion pegi mana-mana lagi lah... adoaiiii! semakin banyak bercerita semakin banyak pekung didada yang terlepas nih..

kesimpulannya BANYAKNYA GAJI BUTA!
MSA bertaubatlah......!!! :(

Tuesday, March 29, 2011

Terpencil

Pada usia 30
Makin tak ada IDEA..
Makin tak terarah..
Makin rasa terpencil..
Makin hilang semangat..

Nak AWAY seketika..
Nak FOKUS pada KERJA...
Nak tenangkan FIKIRAN..

Kalau ada sumur di ladang..
Boleh kita menumpang mandi..
Kalau ada umur nan panjang..
Boleh kita berjumpa lagi..
InsyaAllah..
Sure tak ada yang Rindu..
Notakakiku: Kesian ko mie, nasib ko tak pernah elok sempurna

Monday, March 28, 2011

Bertahan Selagi Diperlukan

Terus membiar, tidak beralah
Terus menyimpan, biar parah.

Kenapa masih mahu menerima
Sedang hati tahu kesemua
Kenapa masih tidak berganjak
Sedang hati makin berantak

Cuba memujuk, cuba melupa
Biar sang penglipur meneruskan lara
Sambil bila, sampai kemana
Biar masa menoktah segala

Ketika diri membutakan hati
Ingat kembali kenangan disemi
Biar tenang sejuklah diri
Dari sakit ditanggung sendiri

Wednesday, March 16, 2011

Buang awak!



Sayang
Saya nak buang awak
Jauh-jauh.
Jangan cari saya lagi

 Sayang
Kalau saya di hujung dunia, saya nak tinggalkan awak di hujung satu lagi
Kalau saya di langit, saya nak jatuhkan awak ke bumi
Maafkan saya
Bukan niat saya buat awak sakit hati

Sayang
Saya berdoa setiap hari
Antara kita, biar jangan ada benci
Saya berdoa setiap waktu
Antara kita, biar hilang rasa itu..

Sayang
Saya nak buang awak
Jauh-jauh...
Jangan cari saya lagi


Doaku agar kaukan selalu bahagia,
Agar kau temui insan tulus menyayangimu,
Lepaskanlah diriku kerna keredhaanmu,
Bukan kerna dendam jua bukan kerna kau terpaksa,
Ku tinggalkan memori bersamamu,
Kuundur diri bersama harapan

Tidak kesampaian cinta kita,
Kubawa harapan kupendam rahsia,
Ku dikejauhan mendoakan,
Agar kau bahagia tiada lagi duka.
Daku rela mengundur diri,
Ku pasti dikaukan fahami ...
Tiada penyesalan kasihku korbankan
Andai telah tertulis kuterima ini bukannya kupinta, 
Oh pergilah dikau diiringi keikhlasanku,
Cuma pengalaman mengisi kekosongan mimpiku...

angin, hujan, sayang

Angin
bawa aku bertiup kepadanya
biar dirinya nyaman

dibelai bayu rinduku

Hujan
bawa aku turun bersama
biar dirinya segar
dibasahi titis asmaraku

Mentari
biar aku jadi gantimu
biar dirinya bahagia

diterangi cahaya cintaku.

Sayang,
biar aku jadi kekasihmu
biar kita bersatu
berdua selamanya..

mungkin hanya emosi aku sahaja......

Aku rindu padamu

Abang sayang

ingin aku jerit,

pergi kau dari sini,..

ingin aku pekik,

ku tak perlu kau disisi..,

ingin aku hambat,

jauh-jauh rasa itu..

ingin aku lewat,

tanpa singgah disitu..

ingin aku benci,

kelibat dirimu..

ingin aku caci,

rasa cinta itu..

Namun aku tak mampu..


Alhamdulilah

Pengorbanan dan penantian yang tidak sia-sia, penantian yang memeritkan dan menjerihkan kini berakhir juga, segala apa yang ku tanggung kini berbalah jua.

Keberkatan dan kesabaran aku membuahkan hasil berganda nikmatnya. terima kasih tuhan diatas anugerah dan nikmat yang tidak ternilai ini. aku percaya pada kuasa dan hukum pembalasanmu,

akhirnya seruan Mu membuatkan hatiku terbuka untuk memilih yang lain, membuatkan hati ku tertutup untuk nya lagi. Ya aku tidak bolehe menipu diri ku yang sayangku masih ada padanya tapi cinta ku padanya semakin pudar. sepudar cintanya pada ku dan kelmarin 14 Mac 2011 sekitar jam 10 malam maka secara rasmi tamatlah kisah cinta aku dan zaidi selama genap 3 tahun. alhamdulillah semua sengketa telah selesai dan aku tidak gembira dan tidak juga bersedih..


selamat tinggal abg sayang




kenangan bersama abg takkan terpadam untuk selamanya...

Tuesday, March 1, 2011

Aku yang kau panggil sayang


Aku yang kau panggil sayang
Ingin menghampiri masa-masa silam
Engkau yang ku panggil sayang
pernah meneroka hati ini
detik kemanisan pun berlalu
ke manakah janji mu yang suci

aku yang kau panggil sayang
ingin ku mengutip masa-masa silam
engkau yang ku panggil sayang
menampak terhalang persimpangan
tanpa meninggalkan kata-kata
bila kau kan kembali lagi

seraut wajah seringku usap
dalam mimpi kita pun bersenda
siang ku menyebutmu
di malam sunyi ku dinoda rindu

aku yang kau panggil sayang
dalam kegelapan ku mencari kasih
engkau yang panggil sayang
mungkin kali ini kehilangan
berikan daku saat terakhir
mengusap muka mu oh sayang

Tuesday, February 22, 2011

Hari ini hari selasa

Hari ini hari selasa
hari kedua dalam minggu ni
hari kedua aku bekerja
hari untuk buat keja
tapi aku tak buat keja jugak
hari-hari aku malas nak wat keja

sebab apa aku malas
sebab aku memang malas
nak tido pun tak tahu apa nak dimimpikan lagi
sebab semua mimpi hanya tinggal mimpi saja
selamat bermimpi PEB

Malaikat Maut

Quote of the Day

"Betapa kerapnya malaikat maut melihat dan merenung wajah seseorang itu, iaitu dalam masa 24 jam sebanyak 70 kali, andainya manusia sedar hakikat tersebut, nescaya dia tidak akan lalai mengingati mati. Tetapi oleh kerana malaikat maut adalah makhluk ghaib, manusia tidak akan melihat kehadirannya, sebab itu manusia tidak menyedari apa yang dilakukan oleh Malaikat Izrail"





Thursday, February 17, 2011

u love me

I love you
when you're laughing
I love you
when you're sad
I love you
when you're teasing
I love you
when you're glad
I love you
when you're fooling
I love you
when you're true
But the reason why
I love you
is just because you're you
 
but
you just love me
for nothing
 
 im still work hard
to make u love me


 

Ceramah Maulidul Rasul tahun 2011


  • Salam Maulidul rasul semua, PEB cuma menyampaikan dan berkongsi apa yang disampaikan pada PEB daripada kawan baik PEB yang baik.



  • Amal yang utama dalam islam, adalah amalan mengikut cara Nabi Muhammad SAW, siapa yang solat tak ikut cara Nabi, atau berkahwin tak ikut cara Nabi, atau sembelih ayam tak ikut cara Nabi, dan lain lain, maka amalan mereka di kira tak sah, haram dan boleh masuk neraka..

  • Monday, February 14, 2011

    Nak tapi malu!


    Life is Great!

    Itu slogan ataupun motto syarikat yang PEB wakili dalam dunia insuran ni, Great Eastern Life Berhad. Sejak-sejak PEB menjadi ajen kepada syarikat insuran ni, kepala otak PEB asyik pikir tentang $$$ sajo. Bukan bunyak $$$ pun yang PEB dapat, cuma PEB memikirkan macammana nak memastikan benda ni berjalan. PEB akui bidang insuran ni memang boleh buat $$$ tapi PEB sendiri malas nak buat. 

    Sudah 3 minggu PEB menghadiri mensyuarat mingguan di SG Maluri, dn setiap kali PEB datang PEB jadi malu sebab semua ajen-ajen lain present banyak production dan sedangkan PEB sendiri tak ada apa yang nak dibentangkan. bukannya tak ada prospect untuk PEB jumpa, tapi sebab PEB malu dan malas nak buat semua ni. PEB sendiri akui duit gaji bulan-bulan PEB memang tak cukup pun. but then PEB still malas nak buat semua ni.

    PEB memang tak konsisiten, dulu masa mula-mula masuk excited betul nak buat semua ni, tapi sekarang dah suam-suam kuku. mungkin juga kerana terlampau banyak target yang PEB nak kejar. PEB nampak besar saja, tapi PEB tak nampak yang kecil depan mata pun.

    PEB kena mula bergerak, mungkin dalam sasaran tahunan yang ditetapkan RM60K tapi sekarang ni PEB kecilkan kepada sale RM30k saja. Biar PEB bergerak perlahan-lahan dahulu, nanti bila enjin dah panas baru langkahs eribu PEB mulakan.


    Memang berbeza semangat yang ada pada PEB sekarang ini berbanding dengan semangat yang PEB ada semasa melibatkan diri dalam bidang MLM tahun lepas. walaupun PEB mengalami kerugian yang banyak sangat, tapi PEB happy sebab usaha dan kesungguhan yang PEB letakkan sangat tinggi dan membanggakan. Entahlah mungkin juga upline PEB yang tak bersungguh-sungguh ataupun PEB sendiri yang malas nak buat. 


    PEB kena buat jugak apa pun...


    minggu ni 


    14-20 Feb 2010 : Targetv close, 
    1. Kak Ita & anak (Sg Besi): ILP + ILP = 295
    2. Aida & Family : ILP x 3 = 425
    3. Zana & Anak + ILP x 2 =275
    paling tidak sudah ada 7 kes untuk bulan ni...

    Friday, February 11, 2011

    Azam dua ribu sebelas

    Dah 41 hari berlalu dalam tahun 2011 ni, dan barulah kini PEB dapat simpulkan apa yang PEB nak buat dalam tahun ni. PEb tak nak lah buat benda yang pelik-pelik sangat , juast nak buat benda-benda yang simple macam orang lain buat. mihahah, Patutnya, tahun baru, org nak buat benda2 yg amazing, tapi PEB lain sket. Tak larat ah nak harung azam tahun baru yg pelik2.

    Wish lish ataupun azam tahun 2011 PEB

    1. NAK BACA BUKU-BUKU YANG ADA KAT RUMAH BAGI HABIS (ada dalam 30 buku)
    2. START KUMPUL DUIT RM10 PER DAY (Salin idea dari Taring Merah, bagus betul idea ni)
    3. TURUNKAN BERAT BADAN KEPADA 67 KG DARI 70 KG DANA DAN ADA BADAN KETUL-KETUL
    4. NAK SERIUS DALAM INSURAN MACAM KAK LIN DAN MARIO
    5. NAK BERCUTI KE LOMBOK SORANG-SORANG( Mood nak mencari ketenangan diri)
    6. NAK TAMATKAN ZAMAN BUJANG YANG SEMAKIN BUJANG NI (calon dah ada, aku yang tak serius)
    7. NAK UBAH DIRI - CAKAP BENDA2 YG BAIK2
    8. NAK UBAH DIRI - JADI SEORG YG LEBIH COOL DARI PADA SEORANG YANG PANAS BARAN DAN EMOSI
    9. NAK MENJADI LELAKI DI LUAR DAN DIDALAM SEPERTI YANG AZIZAH CAKAPKAN
    AZAM TAHUN 2011 - SEBAGAI SEORG MUSLIM
    1. NAK CHECK BALIK KE SEMUA ASAS FARDHU 'AIN (SOLAT especially)
    2. NAK KHATAM AL - QURAN (target this year 2 kali)
    3. NAK HAFAZ BEBERAPA SURAH (target 6)
    4. NAK PERGI TEMPAT YG ISTIMEWA

    Huarghhhhh! banyaknya KPI or SKT yang aku nak capai pada tahun ni, insyallah rasanya aku boleh buat semua tu. Supaya dapat capai azam yg dah ditetapkan.

    Selamat Tinggal 2010, Selamat Datang 2011

    UMUR yg panjang, Bukan kayu pengukur, Tapi kualiti UMUR yg digunakan, Lebih membawa makna...

    Usia kini bakal bertambah menjadi 3 didepan....

    # PEB azam nak tinggalkan dunia gelak mana???

    KebesaranMu TUHAN


     Kau tempat ku mengajuk hati
    memberi segala hidup
    dunia dan seisinya milik mu
    mencintai mu sejati
    Ku manusia yang penuh dosa
    mengharap ampunan mu
    lihat di langit kesempurnaan hatimu
    kau cinta pertama dalam hidup
    alllah hu akhbar maha besar
    memujamu begitu indah
    selalu kau berikan semua
    kebesaran mu tuhan

    Setelah 2 tahun setengah...!


    Alhamdulilah, setelah 2 tahun setengah PEB tido atas katil bujang, semalam  dalam sejarahnya dan buat pertama kalinya PEB tidur dengan begitu lena dan nyenyaknya atas katil saiz permaisuri yang baru sampai ke rumah petang semalam. Memang PEB puas hati betul, dengan harga yang PEB dapat memang PEB kirakan sangat murah dan berbaloi bangat (dalam mood tergediks sikit)... 

    Lebih besar ruang untuk PEB beradu setiap malam, lebih ruang untuk PEB mengenangkan masa depan PEB dan yang penting PEB buat ni untuk kepuasan diri PEB sendiri. dan tentu sekali kamar PEB akan lebih kemas.

    Sebelum tu PEB dah survey di MACY Seri Kembangan, katil yang lebih kurang sama 

    Harga : RM399 ( kedekut ; tak leh nego langsung)
    Tilam; RM600 (Gudnite : tak leh nego jugak)
    Transport + fixing: RM80 (Klang Valley saja) 
    Total: RM 1000 lebih jugakkan... 

    Period hantar : satu minggu ke dua minggu

    SUNGGUH TERUK MACY KAN!

    Akhirnya petang kelmarin i.e 8 Feb 2011 lepas keje PEB terus survey di kedai perabot di Jalan Klang Lama, akhirnya nego punya nego siap buat dengan muka kesian tahap nak berak dapatlah PEB katil yang dicari... nah benda yang sama tapi semua hanya RM780 siap esok petang sampai ke rumah, tak perlu tunggu sampai seminggu dua macam MACY. kesimpulannya kedai perabot ah cheong yang terbaik..... produk tempatan sememangnnya hebat... credit to Mr. Sai (Budak Mynmar) yang begitu bertungkus-lumus memastikan PEB membeli jugak... tapi dia memang baik la... menurut segala kemahuan ku!

    notakakiku:
    ~ semalam dia datang umah, tanpa memberitahu atau diberitahu... mungkin mahu mencari silapku... aku menerima kehadirannya dengan tangan yang terbuka, kebetulan aku masak bihun goreng.... alhamdulilah semuanya berjalan lancar.
    ~ Janjinya malam ini akan kesini lagi, tapi entah benar entah tidak.. tuhan terangilah diri ku dengan sinar MU.
    ~ aku tahu kekuatan diriku dimana, Ya Allah kau kuatkanlah iman dan kesabaranku menempuhi segala dugaan mu ini... amin.
    REZEKI akan MELIMPAH jika DIBAHAGI...
    ILMU akan BERTAMBAH jika DIKONGSI...
    KASIH SAYANG akan BERCAMBAH jika DIBERI

    jangan KEDEKUT...
    JAngan TAMAK dan TAK PERLU BIMBANG...
    Jika segalanya hanya kerana ALLAH