Kalamullah

Kalamullah

Monday, May 31, 2010

Sang Hujan


Dia selalu datang , tetapi aku tak pernah ambil kisah kehadirannya dalam hidup aku... malah aku sendiri buat tak peduli dengan kehadirrannya. sedangkan suatu masa dahulu dengannya lah aku membesar dan mengenal erti dunia... mengenal erti kehidupan yang penuh dengan mengharap dan pengharapan

itulah dia si titisan hujan

Kebetulan pulang sahaja dari pulau temasik aku terus pulang ke kampung, kangen sangat sama ibu dan ayah. pertemuan yang amat menyeronokan.... petang sabtu sedang sibuk mengemas stor usang dibelakang rumah.. hujan turun mencurah-curah dengan lebatnya...... sambil membasuh sang naga yang dah 2 bulan tak mandi dan sambil menyeronokan diri bermain-main air hujan, air hujan yang turun dari bumbung zink rumah mak dan ayah meluncur laju ke kok -kulvet- yang siap sedia menanti dpenghujung talang besi.

kali terakhir aku mandi hujan pada usia aku disekolah rendah..... ketika ini kenangan itu benar-benar menerpa ke fikiranku... inya betul-betul mengingatkan aku pada kenangan aku dimasa aku kecil-kecil dulu. .. saat aku tak sabar-sabar mempelajari dunia, disaat aku sering mempertikaikan takdir... dinginnya air hujan hanya aku sahaja yang tahu.... bunyinya, baunya mengasyikan benak mindaku.

yang pada waktu itu yang aku tahu cuma bermain, tidak menghiraukan kilat dan guruh yang sabung menyabung.. berdentummmm! bunyinya...

(Sekadar pelengkap cerita, cuba perhatikan bukit yang
semakin membangkak di perut 'BOROI!)

Bila musim hujan macam ni, air diparit-parit semuanya penuh, masa ni aku dah advance sikit.. bila abang aku yang sulung balik ke kampung, tanpa disuruh aku mengenen untuk dia menghadiahkan aku $10 untuk beli mainan kapal jet yang ada power bateri untuk dimain di parit-parit yang digenangi air.

Dapat duit esoknya lepas habis sekolah jam 1 petang terus naik bas ke pekan beruas untuk beli mainan kat kedai apek kedekut sebelah kedai buah. (sampai sekarang kedai buah ni masih ada!). balik tunggu ayah minum kat kedai kopi dekat stesen minyak shell.

kadang-kadang main air sampai tak sedar hari dah senja, sang suria pun dah kembali ke tempat peraduannya.. suara mak terjerit-jerit panggil balik sambil ditangan memegang batang kayu api untuk membantai anak mak yang degil ni.....

Entah esok atau lusa belum tentu aku dapat mandi hujan lagi.... :p

Wednesday, May 26, 2010

Pergi mampus terus


Ku mengerti
Perpisahan ini
Bukan kerana kau membenci
Tapi kasih yang pernah ku beri
Tiada lagi bersama

Seringkala aku
Terlihat kamu
Impian nan indah
Bersulam bahagia
Ku harungi hari demi hari
Bersam wajah
Tak mungkin akan kembali
Tapi hati
Masih tak terima
Ditinggalkan sengsara
Keraguan ini
Bukanlah pada mu
Perasaan hati masih rindu

Kekalutan ini hanyalah untuk ku
Tercari-cari bayangan mu
Tak sanggup aku kehilangan.. kehilangan

Masih tercari-cari
Keraguan ini bukanlah padamu
Masih tercari-cari bayangan mu
Tak sanggup aku kehilangan mu

notakakiku:
- kerana itulah semalam kau terpaksa makan pelempang aku...
- kau hanya memilih untuk berdiam diri dan itu takkan selesaikan masalah
- aku penat rujuk cerai rujuk cerai.... serius aku semakin bosan
- takpe flight pagi esok... aku happy dengan cara aku
- tak guna aku paksa kau ikut cara aku...
- kalau dah asal dari tempat yang jijik tetap jijik jua sampai akhir hayat

Penampar di Pipi


Sesungguhnya aku tak tahu?
apa yang tuhan mahu menguji aku
setiap kali aku jumpa kau
kau semakin berubah

jiwa perasaan aku semakin jauh dari kau
walau aku tak mampu memadamkan nama kau di jiwa ku

sampai bila aku terusan begini
aku sudah tak tahan lagi

2 tahun aku mengharap pada kau
tapi apa aku dapat
hanya hampas dan debu kosong
yang penuh dengan janji palsu

asal dari lorong jijik
memang itulah rupanya
takkan mampu untuk mengajar anjin makan sayur

sapa yang bodoh?
tentunya diri aku sendiri
aku sendiri
yeap!!!

Monday, May 24, 2010

2010 - 2011 Globe Circle Planner




Long Dreaming, The Ion, Orchard Road,
Singapore,
Wesak Eve 2010

Prostitution Nite, Bintan Island
Indonesia, Riau Archipelago,
Wesak Eve 2010

Rock Wave, East Perth, Australia
August 2010

Buang Sial, Kawah Putih,
Cibetey, West Bandung
Indonesia, Shawal 2010


Funeral Gathering, Tanah Toraja, Makassar,
Southern Sulawesi, Indonesia
March 2011


Wild Babe... Mount Rinjani, Lombok Island
Timur Jauh, Indonesia
July 2011

Khmer Period... Angkor Wat,
Southern Cambodia
Christmast Eve, 2011

Friday, May 21, 2010

Stupid attire

Minggu lepas aku menjadi menghadiri satu mensyuarat yang level GAH dari rupa di MITC Malacca, perancangan asalnya aku sendiri malas nak hadir ke mesyuarat ini kerana bertegang lidah dengan masalah undang-undang birokrasi negara yang semakin membosankan. Dia mahu aku menghadirkan diri, tapi masalah keperluan dan kebajikan aku sendiri langsung tidak mahu dipedulikan... apakah aku ini satu robot besi yang boleh menghadirkan diri di mesyuarat jam 8:30 pagi dengan bergerak dari ibukota seawal jam 6:30 pagi. Selepas kebenaran diperolehi daripada penguasa pusat.... Yeap! i like (kata semanagat dikeluarkan) aku bebas bergerak dengan 100% claim paid!

Mesyuarat berjalan lancar, tiada isu yang kritikal berkaitan dengan pejabat pemeritahan cuma biasalah tiadak semua nafsu manusia boleh dipenuhi. dengan peruntukan daripada Rosmah Mansor (BN) yang terhad manakan mampu membina semuanya sekelip mata.. betul tak?. Jika tidak takkan membuat mesyuarat di grand ball room hotel yang hanya layak dipanggil dewan serbaguna di kampung aku...... projek sakit macam ni lah.. apabila rumah siap pahat berbunyi.

Mesyuarat selesai sekitar jam 12, aku ketika itu musafir, maka dengan rasa yang rendah diri tak ke masjid untutk bersolat jumaat.. memenuhi masa dengan picturaque disekitar ibukota melaka yang indah. Berkemeja putih dan mengenakan tali leher VAN Garie merah diperindahkan dengan seluar easy fit kegemaran ku hasil kerja tangan tukang jahit peribadi ku Mr. John Lim sememangnya merupakan satu tindakan yang paling bodoh pernah aku buat memandangkan melaka sangatlah panas 40'c.

Terus terang Ibu kota Melaka tidak pernah mengecewakan aku tiap kali aku datang ke sini, dan yang paling mengujakan pada kali ini aku adalah berpeluang untuk menaiki menara Taming Sari walaupun hakikatnya tidak berbaloi dengan kos yang dikeluarkan untuk berada selama 7 minit diatas sana. barulah nampak Pulau Besar yangs ering diperkatakan oleh orang-orang yang tidak mendapat anak.





Semua gambar-gambar diatas sana adalah merupakan suatu tindakan yang kurang baik untuk dicontohi, walaupun pada fizikalnya ianya sungguhlah indah dan sempurna. moralnya janganlah bagai tie ditenggahi buta (outdoor)

Okeh! selesai lunch nasi dengan asam pedas ikan pari melaka disuatu lokasi rahsia kegemaran aku.. uniform rasmi dikeluarkan, tema kali ini seluar bermuda petank kain stail kain pelikat ayah aku dipadankan dengan tshist england yang dibeli semasa sale MJ clearance stock di Stadium Juara Bukit Jalil bulan Mac tempoh hari.





















Bila aku berada kat tangga ni, di posisi yang sama ini mengigatkan aku pada kompeni 5 jari yang aku pernah bekerja dulu, bersama intan, zana, isrin dan zati together-gether membuat satu proposal mengenai pembangunan litar lumba malam ala-ala indy race seperti di Gold Coast di Bandar Hilir Melaka kepada Ketua Menteri Melaka, dulu, kini dan selamanya iaitu Datul Wira Ali Bin Mohd Rustam... status terkini proposal tersebut aku tak tahu sejak berhenti kerja dari sana... hanya sekadar mengingati kenangan lalu... kena terus bergerak ke hadapan...



Ini gambar yang terakhir yang berjaya disanap daripada kamera kawanku kerana kehabisan power supply... the next pictura semuanya daripada kamera subsidi.. sistem tidak diperiksa terlebih dahulu.. pakai ambil sahaja... kesannya 200 gambar yang tidak tersimpan.. padan muka kau!

notakakiku:

- Lain waktu aku tidak mahu lagi buat perangai pelik ni, pakai tie untuk outdoor pic ditengahhari buta, kesannya diri sendiri yang malu besar. kalau badan aku ni jenis peti ais tak apa lah.. ni jenis kilang peluh.. sekejap sahaja ketiak basah lenjun.
- Jangan mudah percaya pada orang lain, especially bila menggunaka barang-barang yang di welfarekan hatta diwakafkan... kena beringat backup plan dan usaha untuk mendapatkan sendiri dan tidak bergantung kepada orang lain.
- Aku sendiri dikatakan terlampau tua untuk mengenakana apa yang aku kenakan dibadan aku sendiri... keanak-anakan kata orang.. yeap! aku akui semua itu.. dan berharap hari ke hari penampilan aku akan lebih matang dan lebih bersesuaian dengan umur aku.
- Saya rindu sangat kat mak dan ayah saya.

Membatalkan hasrat


Membatalkan hasrat

Mulanya memang niat nak block terus blog ni dari baca oleh orang lain, kira nak buat private la nih. Tapi memandangkan ada pembaca yang jujur niatnya memohon supaya saya membatalkan hasrat yang saya kira sendiri kurang bijak. maka setelah berfikir panjang

Semuanya terjadi bila ada seorang pembaca yang tidak diketahui dari mana asal usulnya menjadi pembaca setia blog ni secara senyap-senyao yang mengomplen pada saya bahwa saya suka suki nak kutuk-kuuk orang dalam blog ni. persoalannya

1. Tak tahu pulak dia membaca blog saya.... tak sangka dia suka membaca..hahahahhahah
2. Kalau tak puas hati komen lah di blog.. bukannya menghentam kat event / mencari keselahan
3. Suka hati aku lah aku nak tulis apa kat sini, blog aku aku punya pasal la.. ni bukannya Facebook, frenster hatta multiply sosial ko pun.
4. Ko bayar gaji aku ke, ko isteri or partner aku ke......?

so sekarang aku lebih positif dan persetankan apa orang nak cakap.. this blog takkan diprivatekan lagi... sayang banyak isu yang boleh dibaca dan dikutukkan disini.

Tuesday, May 18, 2010

Suka Suki Cup Bowling

May 16, 2010, MINES Bowling, Seri Kembangan

Steady Global Network, Bowling Tournament "Suka Suki Cup"

Salam semua, ini merupakan penampilan sulung pic-pic aku bersama dengan kawan-kawan abru aku, terus terang kawan-kawan yang amat hebat dan mempunyai impian besar.. impian tentang RM. impian bukan tentang dapat gaji 25 haribulan tetapi lebih dari itu.... alhamdulilah akhirnya aku jumpa juga dengan geng-geng hebat yang aku tercari-cari selama ini.

Tournament ni suka-suka saja dibuat dengan tujuan untuk mengeratkan lagi hubungan sesama partner-partner business. itu sahaja... tak ada niat yang terselindung... aku bawak abby ikut sekali terus terang dia agak blur jugak pada awalnya... tapi alhamdulilah dia pandai bawak diri...

Aku tak menang pun just tumpang bergambar dengan geng yang menang


bergambar ramai-ramai sebelum balik

aku Placing no 7 & dan dier no 8

Ambil duit dari orang yang dah pandai buat duit....

Terus terang time ni aku memang tak ikhlas senyum, aku sendiri pun tak tahu kenapa...
aku tak selesa mungkin...


keje part-time aku sekarang memandangkan gaji yang diberikan kerajaan
sememangnya tak mencukupi untuk menampung perbelanjaan bulanan aku

barisan muka-muka yang lapar dan penat nak mampus baling bowling


2 gambar diatas.. aku dikenakan .. alahai nasib badan, menjadi bahan permainan


Besar punyer!


aku moody sebab benda ni mungkin



Entah la kadang-kadang aku rasa macam dorang semua tak selesa dengan aku atau aku yang tak beberapa nak selesa dengan dorang semua. perasaan aku jer kot.. benda baru macam ni la rasanya kan...!

Ahli baru, tapi kekuatan yang dia ada sangatlah mengujakan.. dia akan suksess dengan komunikasi dia yang hebat dan rakan-rakan yang sentiasa menyokong dia.. insyallah

Serius aku sendiri pun tak tahu macammana aku boleh join team ni... anyhow dorang semua hebat-hebat dan dashyat terlampau banyak perkara yang aku boleh pelajari dari semua orang. yang paling penting aku percaya semua orang ada kisah hidup masing-masing tapi tujuan yang sama untuk mencapai kebahagiaan dunia dan akhirat.

tak salah aku, minah yang ternganga macam mulut masuk lalat tu
awek si Izan.. emangnya sekarang ni musim mencari awek bersaiz besar yer..
saiz besar melambangkan kekayaan mungkin

Seronok tengok semua orang dah ada ank, giliran aku tak tahu lagi la.. calon untuk membuat anak pun tak ada lagi... anybody

notakakiku:
- terlampau banyak perkara yang aku kena pelajari dan baiki tentang kelantangan dan kelaseran mulut aku apabila bercakap....... (mulut jahat ni)
- masa event ni aku terkutuk sorang mamat ni tanpa aku sedari suara aku sangatlah kuat gila, dah macam serombong kapal dan pada masa yang sama empunya mangsa kutukan pun ada berdekatan kawasan tu juga... time tu barulah aku tahu tinggi rendah langit.... mudahan aku tak ulangi perkara yang sama lagi.

"menuju bintang"
REZEKI akan MELIMPAH jika DIBAHAGI...
ILMU akan BERTAMBAH jika DIKONGSI...
KASIH SAYANG akan BERCAMBAH jika DIBERI

jangan KEDEKUT...
JAngan TAMAK dan TAK PERLU BIMBANG...
Jika segalanya hanya kerana ALLAH