Kalamullah

Kalamullah

Thursday, February 18, 2010

Jelawang Waterfall (Part I)

Location: Jelawang Waterfall, Mount Stong, Dabong, Kelantan
Period: 12-16 Feb 2010
Crew : Me, Mak Tiri, DLC, Azli, Ucop, Memey, Nurul + Deanna

Jelawang Jungle info:

Jelawang Waterfall
The Jelawang jungle in Kelantan offers a variety of trekking opportunities and different level of comforts. At the “entrance” to the jungle is the Perdana Stong Hill Resort and an hour of uphill trek through leech-infested ground is the Baha’s campsite. Around the area, waterfalls and several mountains to suit the different interest of the trekkers. Caving is also available near to the Dabong Railway station. A trip to the caves can be arranged with the guides.

The many treks available meant that visitors would not be bored when they visit the Jelawang jungle. To start with, there are 4 caves (Gua Ikan, Gua Kris, Gua Pagar, Gua Gelap) near the railway station where you can explore. The caves are still relatively clean and the structures intact but with further human intrusions and lack of control, it is just a matter of time the condition of the caves deteriorate. Other than the Jelawang waterfall, which is claimed to be the highest in South East Asia at a height of 305m, there are also several smaller ones along the stream. The stream, with its many pools and potholes, is a great playground for people who love mountain streams. Apart from the three most commonly climbed mountains mentioned above, there are six others that can be found in the region. For those who want to take up the challenge, it is possible to climb all nine mountains in a week


Ni antara trip yang aku tak beberapa nak excited nak join sekali, mungkin sebab dah berjanji dengan mak tiri.... maka suka atau tidak kena ikut jugak... ini lah akibatnya dah lama tak masuk hutan! memang betul-betul terasa janggal tersangat!

Trip dengan KTM sekali lagi, 14 jam dalam coach ekonomi yang lazimnya akan dipenuhi dengan kelantanese.. good experince for me untuk mengenali dengan lebih sempurna dan detail...


Mak Tiri dah mengamuk..... jom cabut!


Dabong Station, After 14 hours sickness journey


Dabong Station

Ini

Mangsa
Keadaan

Double Track

Domestic Locomotive Tumpang - Gua Musang

Breakfast...... Nasi Berlauk + Roti Canai 7 person makan cost less than $5


Warning sign!


Fresh chicken for camping ration.... $7.50/kg

Before take off!
Mula mendaki dari Resort bawah sekitar jam 3 petang, pendakian tidaklah sesukar mana, mengambil masa lebih kurang dalam 2 jam 30 minit.. tak tinggi mana pun tapi disebabkan pakcik dah tua.... memang nak tercabut tempurung kepala lutut ni.
Betul kata cik DLC trek jelawang ni memang cantik dan sedap dilalui.. tidak semak dan seindah mata memandang. Yang peling mengasikkan ketika melalui air terjun dari bawah.. uhuiii tingginya..
Dan satu benda yang saya rasa nak kongsi bersama adalah Program syok sendiri USM i.e The Malaysia Book of Record - Banner Terbesar yang dijangtung dari punca air terjun Jelawang... masalahnya tak ada apa yang nak dibangga pun sebab yang tukang pasang tu bomba.. bukannya kakitangan hatta student USM sendiri,.. Sememangnya program syok sendiri
Daripada chat dengan pegawai bomba yang kukira amatlah besar pangkatnya. expertise high rope.. Terlampau banyak sangat percaturan dan karenah yang ditimbulkan USM.



Malamnya tak tahu nak buat apa, ASTRO pun tak ada, nak membuang masa pergi chat dipeak waterfall.... deanna + Ucop tido dalam hammock kat pondok.. nak dijadikan cerita backpack ucop terjatuh atas pelita api carbait.. apa lagi terus terbakar.. sian ucop.. beg baru beli RM400 pulak tu... sudahnya kena balik guna backpack guni gula..ala ciannya

Dibawah dan dibawah : scenery sunrise esoknya dari peak jelawang waterfall



notakakiku:
-walaupun cuma 3 malam di dalam hutan, tetapi banyak yang aku belajar, tenatang hati dan perasaan.. tentang mengjaga perhubungan..... (nak muhasabah diri kejap)
-Niat tak nak membuang duit, sudahnya terbuang jugak kat 2 ratus.. kat Rantau Panjang walaupun tengah tak ada duit ni. Abis lah duit umah sangkutlah bulan 3 ni.
-Terima kasih Kak T sebab masak banyak-banyak.... kesannya berat badan aku naik balik 2 kilo. Hari ni pulak masuk 4 pcs roti bakar, bihun goreng kerang, nasi suku, masak lemak ligamen lembu + masak lemak telur ikan
- Trip ke Rinjani di Lombok mungkin aku tak dapat ikut sekali, sebab utama adalah kerana masalah kewangan

No comments:

REZEKI akan MELIMPAH jika DIBAHAGI...
ILMU akan BERTAMBAH jika DIKONGSI...
KASIH SAYANG akan BERCAMBAH jika DIBERI

jangan KEDEKUT...
JAngan TAMAK dan TAK PERLU BIMBANG...
Jika segalanya hanya kerana ALLAH