Kalamullah

Kalamullah

Friday, January 29, 2010

Tukang Sapu Sampah


Adakah terhina bekerja sebagai tukang sapu sampah di pusat membeli belah terkemuka...


adakah tidak halal perkerjaan ini
nak dijadikan ceritanya
tadi... semasa lunch di PAVILLION

tempat kelaziman bagi manusia-manusia yang perasan bagus pergi lepak dan makan

sorang mamat ni beritahu pada aku yang anak saudaranya yang baru habis sekolah menengah
juga bekerja disini

yakni PAVILLION

lalu aku menanyakan

adakah tukang sapu sampah.....

lalu dia melenting.... melenting bagaikan kucing beranak tak lepas

katanya aku menghina keluarga beliau.

belum ada lagi ahli keluarga nya yang membuat kerja tu.... kerja hina

aku sungguh tak faham... masih ada lagi dunia ni ni manusia jenis ini

bukan kah tukang sapu sampah itu juga mencari rezeki yang halal... walupun dimonolopi oleh
pekerja imigran dari Nepal, bangla, indon dan sewaktu dengannya.. (negara kelas ke 3)

walaupun gajinya kecil, tetapi cukup untuk menghalalkan pendapatanya..

berbanding

gaji berpuluh ribu sehari

tetapi diperolehi daripada rezeki haram

riba sana sini, melacur sana-malacur sini..

halalkah itu semua..

malah lebih hina dari yang sehina-hinanya....

aku berkata begini kerana ahli keluargaku juga pernah bekerja sebagai tukang sapu sampah,
malah dengan sapu sampah itulah dia membesarkan anaknya hingga ke menara gading....

malahan, 2 hari sekali aku akan menyapu sampah dirumah aku sendiri

apakah hina kerja ku itu....

jika hina,

biar aku panggil kan yang terhina untuk melakukannya untuk aku....


290110

Wednesday, January 27, 2010

Breathtaking East Coast

Flood season short trip.... (sebab ada weding... kalau tak memang tak pergi pun)

1-3 January 2010

Stopover : City Center - Kuantan - Peramu Beserah - Kuala Terengganu - Losong - Kota Bahru - Wakaf Che Yeh - Crystal mosque - Pasar Payang - White Mosque - Pantai Kemasik - Kuantan - Home











notakakiku:
taknak travel lagi ke east coast time wet season, hujan all the way.. penat.. badan sakit.. mata sakit... most of the time dalam kereta dan umah saje

Suka bergaduh


Kenapa orang suka bermusuhan


pelik kan menjadi satu objek bernama manusia


ada sorang kawan aku ni


dah bersahabat lebih dari sepuluh tahun.. ketika itu aku masih dialam persekolahan lagi


dan mereka berdua telah bersahabat karib


bersama kemana sahaja... jauh dan dekat


bak kata orang zaman sekarang


'BEST FREIND FOREVER"


ingat lagi masa aku mula-mula kenal dia dulu


sesungguhnya excited nak kenalkan aku pada BFF nya itu


yes.. memang rapat dan akrab


hinggkan aku sendiri pun terjebak


tapi dah tak macam tu lagi sekarang....


bergaduh mengalahkan kes naik mahkamah


punca nya seperti biasa bagi orang melayu


sebab mulut badan binasa...


masalah kecil dibesar-besarkan


aku pernah menjadi orang tengah


mencuba untuk memperbaiki situasi


tetapi nyatanya siapalah aku diposisi sedemikian


tak layak.. malah tak dipandang pun hatta sebelah mata


sekurang-kurangnya aku telah mencuba


kerana itu


aku kehilangan seorang lagi teman


yang ternyata menutup pintu hatinya


walaupun untuk yang tidak bersalah


tak apalah


mungkin ada peluang dan harapan diusia yang lain


amin walaupun aku sendiri pun tak faham
kenapa


270110

Tuesday, January 26, 2010

Mana nak cari benda ni
















emo lagi...


beberapa tika ini
aku menjadi pengunjung tetap belakang tabir sang langsir merah
melihat panorama dari jendela kamar dua menara tegak berdiri
dari kejauhan
sayup dibalik rona hijau dedaunan
mengasyikkan!


baru tadi
aku kembali bertanya diri
apa yang aku mahu darinya sang pelangi
perlukah dicerai dan rujuk kembali...


cinta perlukan pengorbanan

yup

tapi

perlukah aku yang terusan


BERKORBAN

Monday, January 25, 2010

250110



"hiduplah untuk memberi sebanyak-banyaknya

bukan untuk menerima sebanyak-banyaknya"


250110

Friday, January 22, 2010

Weekend Again


Jumaat.... Sabtu ...... Ahad
Esok Sabtu... lepas tu Ahad
Hari minggu datang lagi...
aku tak tahu nak buat apa lagi...
aku tak suka ...
hari-hari mingguku semakin membosankan
aku tak tahu nak buat apa....
aku semakin kelu tak tahu
nak
membuat apa...
nak merayau.... hummm
RM tinggal seringgit dua lagi sementara nak menanti 25 haribulan
semakin sukar
perlukah aku terus menyakitkan badan aku dengan exercise
semata-mata
nak membuang masa cuti mingguan ku
aku semakin tenat



Malam ni ada sesi bioskop ramai2 (3 orang.... ramai ek?)
movie tooth Fairy.... jam 11 dah abis
hari ahad merancang ke Tabur Hill..
adakah akan sukses...
aku pun tak tahu....?


Rasanya aku tahu kenapa aku jadi macam ni,
ni semua kau punya pasal ;(

Wednesday, January 20, 2010

2009 Memory

January

goodbye great place, amazing people... spectacular experience


February

New Playground.... looking ahead


March- April

New people.... reagging begin

May

Challenging.. Mahameru


June - July

Working, learning, headache...

August

Team Work... Teluk Dalam


September

The Celebration

October

Remarkable... North Sumetera


November

Spectacular Bunaken... North Sulawesi


December


Expected Bonding Caremony

IT'S HARD TO FACING THROUGHT..... END UP I DID IT

Terbang


Hari ini

aku tertanya

kenapa aku mahu terbang pergi,

pergi bersamamu,
aku menjawab,

aku mahu terbang bebas bersama sang pelangi,

aku mahu bebas mencari tentang satu kebebasan

tapi

kenapa aku tidak diberikan

kebebasan memilih

kau penipu

MUNGKIN


Mungkin

Biarkanlah saja diriku
Sendirian tanpa mu
Biarkanlah hati merindu
Sekian lama

Bukan maksud untuk membisu
Sepi tanpa kata
Terpisahnya kita kerana mengejar impian

Mungkinkan bersama dua jiwa ini,
Dalam mencari cinta sejati
Mungkinkah segala derita dijiwa

Akan terubat kini
Biarlah saja diriku
Sepi tanpa kata
Terpisahnya kerana mengejar impian

Mungkinkan bersama dua jiwa ini
dalam mencari cinta sejati
Mungkinkah segala derita dijiwa
Akan terubat kini

Hanya satu pinta ku
Sabarlah menanti
Kukan pulang bersama cinta cinta

Chorus
Mungkinkan bersama dua jiwa ini
dalam mencari cinta sejati
Mungkinkah segala derita dijiwa
Akan terubat jua akhirnya

Mungkinkan bersama dua jiwa ini
dalam mencari cinta sejati
Mungkinkah segala derita dijiwa
Akan terubat jua akhirnya
mee....

Tuesday, January 19, 2010

Today

7:30 am wake up late again... rushing to office for punch card

8:30 am Pre-discussion with Pension Lion ( as usual... kena beleter lagi.. katanya aku buat kerja berangan.. dreaming and fantasy)

9:45 am Kutuk mengutuk malaysia current politic issue, useless + waste time professional procedure and carrier development with government sector (rubbish)

11:00 am menular to Lembaga Lebuhraya malaysia.. collecting job application form.. straight to presint 8 for lunch ( cat fish chilly + lalapan)...... cuci mata at Alamanda

2:15 pm Tea Break at Bukit Aman (senangnya hati menular hari ini)

3:00 pm : Kantoi dengan Pension Lion.... ( buat bodoh...)

Now: Downloading Middle East Clip Video... i luv Nawal Zoghby....





Today Conclusion: Job Output : 10%

Sins : 50%

Emotion: 120% great happy sebab dapat keluar office

Physical: extra 2kg sebab makan nasi lunch tadi.. :(



Currently listening to Piolo Pascual song : Walang Kapalit

Tuesday, January 12, 2010

Ikan Buntal hodoh



Icon untuk hari ini ikan buntak yang hodoh

kenapa ikan buntak yang hodoh.. itulah yang aku rasakan untuk aku hari ini

memepertikaikan kejadian orang lain.. sedangkan kejadian diri sendiri tidak seindah mana pun

hendak bersama ikan yang mahal dan indah.... dan terus-terusan memepertikaikan kenapa
tuhan tidak memberikan ikan yang aku yang indah
.. kenapa diberikan buntal juga...

Aku lupa mencerminkan diri aku sendiri, lupa kepada segala kekurangan dan kelemahan yang
meninggi dalam diri aku sendiri....

Aku seperti juga manusia lain yang mahukan yang terbaik untuk kehidupan mendatang dan

didunia yang satu, dua atau tiga lagi.... tapi apakan daya aku tak mampu untuk memilih

apa yang aku termampu dapat itulah dia...

Aku akan cuba untuk menghargai apa yang aku telah ada dan rasai...

Thursday, January 7, 2010

White Pigeon Bonding Caremony

Date : Dec 27' 2009
Location: Jalan Suasana 4/5, Bandar Tun Hussein Onn
Yang diraikan Zana & Lan



Bonding Podium
(In red and white theme)



Relatives





Just arrived...


Menyambut

Young photographer.. Nikon D50


young generation


Brother

Membasuh sisa




Daddy

with sister-in-law

Chumey tak saya


Together



Reb Box place

Ampang Heaps.. 23:15

Virgin

the makan-makan sesion begin, Alam Damai Community Hall

Bonding Cake

Both Cousin


Daisy

Potong kek
Penyambung legasi

Macam Amer SOFAZ

Guest









REZEKI akan MELIMPAH jika DIBAHAGI...
ILMU akan BERTAMBAH jika DIKONGSI...
KASIH SAYANG akan BERCAMBAH jika DIBERI

jangan KEDEKUT...
JAngan TAMAK dan TAK PERLU BIMBANG...
Jika segalanya hanya kerana ALLAH