Kalamullah

Kalamullah

Thursday, October 15, 2009

Adilkah Tuhan

asslamualaikom semua........

semalam aku berborak dengan abangku, tentang adilnya dunia, ujian Allah buat kita..

"......kite ni manusia biasa, tolong seikhlasnye. tak rugi papepun. kebaikan buat dia, pahala buat kita. Ingat niat kene baik, niat lain, maka lain lah hasilnya"

.............................................

tambah abang aku lagi ...

"kita ni bukanye baik sangat, solat pun bukan tegak 5 tiang tiang tu, nak dirikan satu pun susah, kadang kadang pun rapuh"

" kita tak tahu antara kita dah Allah, apa yang kita buat tu dapat diterima ke tidak, tapi tak rugikan kalau kite terus buat kebaikan?"

"Tak perlu nak adili diri sendiri atau org lain, Dia lebih mengetahui....tu antara kita dengan Tuhan"

betul Rasulullah dulu ada pesan:

sihat sebelum sakit,
kaya sebelum miskin
lapang sebelum sempit
susah sebelum senang
hidup sebelum mati



......





tapi aku tak pernah nak beringat pun pepe, ermmmm..ape lah nak jadi aku ni..

tak pernah nak ingat nak saving bile ada duit, yang aku tahu shoping, jenjalan dan boros
tak pernah nak ingat nak siapkan kerje, last minit baru terhegeh hegeh.. tu pun bila bos dah mula mengamuk.. time kerja aku curi tulang buat blog, Mp, FB, bukak web page kotor.. copy sana copy sini....



.....................................



paling aku takot.....
aku tak menghargai mereka yang masih ada, sebelum dia atau aku tiada....
terutamanya Ibu bapa aku yang kat kampung, tah sihat ke tidak hari ni

............................................



apa yang aku dah buat untuk kebahagian diorang huh?
aduh!!!!
semoga tuhan kuatkan aku untuk terus menjaga mereka dengan kudrat ku sendiri....
tetibe teringat something:

tahlah kenapa sejak akhir-akhir ini aku kerap berfikir yang bukan-bukan.. tentang wasiat tentang kematian..... sapa yang akan tahu kalau aku mati sebab aku duduk sorang-sorang......
hishhh! ape aku dah ngarot nih...

ntahla, aku skang ni banyak sgt pk..macam macam dalam pale otak ni....
Ya Allah takutnye....

No comments:

REZEKI akan MELIMPAH jika DIBAHAGI...
ILMU akan BERTAMBAH jika DIKONGSI...
KASIH SAYANG akan BERCAMBAH jika DIBERI

jangan KEDEKUT...
JAngan TAMAK dan TAK PERLU BIMBANG...
Jika segalanya hanya kerana ALLAH