Kalamullah

Kalamullah

Tuesday, May 13, 2008

Southern Thailand Part V

Aku tersedar dalam jam 9:00 pagi badan masih sakit ditambah pulak tido atas tilam keras hotel ah pek tua yang berhampiran dengan terminal bas ni, plan hari nih merayau-rayau kat Hat yai dan the first yang aku kena buat pegi Songkla... ke Samila beach. actually aku dah pernah sampai ke pantai samila nih. pantai yang terkenal dengan kesah mermaid and cat and art island.. mungkin nak resreshkan kembali kisah yang lalu aku datang jugak kesini. untuk sampai ke Samila beach di songkla nih, cara yang paling cepat dengan ambik Cab, tapi tak tahulah berapa yang kena charge. tapi aku nakkan suatu yang adventure and cheap..pastilah bas selain daripada jalan kaki. songkla tak jauh dari hat yai..lebih kurang 30 minit saja. cuaca memang panas apatah lagi mengahdap bahang laut cina selatan, fees bas cuma Bath 50. dari bas station songkla menuju ke samila beach ni lebih kurang 2 kilometer. kalau berjalan kaki mau setengah jam. sebab aku dah penat jadi aku pick speda motor je, charge Bath 30. pantai ni masih sama seperti dulu, mermaid and rat cat statue still at the same place. cuma lebih kotor dan tak terjaga..tahu-tahu lah selatan thailand yang sentiasa bergolak. mana ada masa untuk pikir pasal tourism. terorist jer yang dipikir... kat sini aku sempat kenal ngan sorang local people yang boleh speaking english.. tapi berterabur la jugak... ray nama dia. ofer tempat lepak and gals untuk malam ni. tapi aku tak cari benda 2... so tolak elok2 lah. kat sini ade jual ais kring pong, telur bakar dan few lagi local food halal yang tak boleh jumpa kat malaysia. sound great kann. lebih kurang 2-3 jam lepak kat sini with few snap shot sambil continue reading my book, aku balh balik semula la ke Hat Yai.. tak ada apa yang yang elbih menarik kat sini selain Pantai Samila ni jer. dari pantai samila ke Bus station aku malas nak naik motor, aku prefer jalan kaki saja..lagipun bukannya ada benda urgent lain yang aku nak buat. on the way ke bus station aku passing Rajabhat University, Thaksin College ( i think antara IPT yang glamour la jugak). and then stop a while kat wat siam infront intersection, cantik r wat nih... kena ngan lokasi dia.. tak berani aku nak masuk dalam dia.. sekadar posing kat luar jer...



Hat Yai Bus Terminal View from my hotel room window


Yellow Crock !





At Samila Beach, TBM..looking for losing 50 cent



At Bronze Little Mermaid Statue, it really hot

( i means the bronze is damp hot under the direct sunshine)



Cat and Rat Statue ( Contributed to Cat and rat Island)



Colurful Paper Origamy



Kite.... wink :)



Just for snap



Their really respect their un-smile king



Beautiful siam wat at the crossection junction


The other side



inside the bus on the way back to Hat Yai town from Songkla


Other view


Lagi sekali naik bas untuk balik ke Hat Yai town. sampai hat yai, aku terus cari place untuk aku melelapkan mata malam nih. terus ke Cathay Guest House kat street 2 yang aku dah buat on line reservation last month, mungkin pada aku harga yang dikenakan amat murah yang amat sangat cuma RM15.00 untuk bilik kelamin dengan katil queen size. complete with de-atach bath room... suasana dia macam rumah tumpangan lama. tapi it was a the best place to meet backpackers macam aku nih. masa aku samapi kat sini ada other backpackers from UK, Poland, Australia, US and malaysia also... most of them dalam perjalanan ke malaysia or dari malaysia. actually guest house dirunkan oleh mat salih yang dah jadi permastautin tetap kat Hat Yai ni. guest house nih sebenarnya rumah kedai biasa di tingkat 2 yang diubah suai menjadi budget guest house. satu benda yang aku suka tentang guest house ni pasal it is not place untuk bawak balik pompuan sebab, all guest kene balik sebelum jam 12 malam. kalau balik lepas 12 kena tidur kat luar. lepas aku dapat kunci aku terus masuk mandi and tido sekejap... badan aku memang dah penat, kepala hanya fikirkan nak pegi massage kat SPA je bila sampai kolumpo nanti. Jam 2 petang aku bangun balik dan menghadap saki baki kek pandan (halal) yang aku beli di Trang malam tadi. perut aku memang lapar nasi, tapi nak buat macam mana, memang sukar nak jumpa halal food kat sini. this wat i call challenge. aku plan nak g stesen ketapi tapi macam useless jer idea bengong aku tu. so plan di tukar... pegi ke wat siam and minggle around Hat yai shopping district sempena krismas yang nak menjelang esok... great and wonderful brilliant idea. nak pegi wat siam nih aku kena naik motorsikal, tak mahal pun just Bath 40. kalau jalan kaki dalam 30 minit la jugak. kat bawah nih few pic aktiviti aku petang 2 ....
Siam wat, dunno what the name.. but look interesting,

the small statue actually is a place to keep body ash

on the way back to town, juz found this cuty train replica,

actually railline was the only access to hat yai for the last 10 year.

without railine hat yai wount stand and develop like today...



Cloudy Day....



Satu lagi yang aku suka, orang siam nih amat suka pada flower, bukan yang plastik tapi yang oroginal and fresh... aku perhatikan semua aktiviti ada bunga lahir, kawin, mati, eksiden pun ada bunga jugak.. by the way... the way their sell and present bunga nih really different than in our country.... love it



rambang mata membeli key chain.... 1 packet Bath 50, cheap rite





Local Live band for christmast celebration, siam song only





Plastic Christmast tree, wishing santa clause will landing here??





huhuhu perut aku makin mengidamkan nasi..nasi..nasi dan seterusnya nasi lagi, actually dulu disini ada tempat makanan halal tapi aku tak tahu kat mana nak cari, dah lupa mungkin, so pusing-pusing la malam tu lepas maghrib mencari makanan rugi ku... malam ni malam 24 dec, maka tengah malam nih dah pun krismas, memang ramai orang yang ada kat tengah-tengah pekan hat yai nih orang malaysia pun ramai jugak, aku agak-agak hotel-hotel kat sini semuanya disewa oleh orang malaysia. Aku yakin masing-masing dengan ragam dan niat yang pelbagai ada yang datang untuk release tensen, ada yang datang untuk soping, ada yang datang nak ziarah gundik-gundik macam-macam lagi lah alasan aku rasa. Dekat depan dataran lee Garden Hotel nih ada life band show sempena krismas, so memang ramai orang yang ada di sini... Pekan hat yai sememangnya terkenal dengan pusat membeli belah barangan tiruan, ada banyak mall disini tapi aku tak pergi pun kerana aku lebih selesa masuk ke kedai tepi jalan yang tak ada di tempat ku sendiri. selepas berpusing agak lama akhirnya aku jumpa gerai makan halal, nasi beriyani dengan ayam panggan Bath 80, sedap, banyak, aku makan sampai kenyang burpppp...

jam 10 malam aku keluar sekali lagi ke depan dataran lee garden plaza hotel untuk tengok count down christmast, macam biasa je..tak ada pun bunga api pompompom kat langit macam di putrajya. mungkin kerena masih didalam mood pilihanraya lagi.... yang ada cuma live band tu yang dari petang tadi and traditional dance show by budak sekolah yang kecik lagi genit. dance dier gila lembut.. cair aku nengok.... aku buat beebrapa snap shot lagi dan 12:00 am terus balik ke hotel untuk tidur..... sok nak balik Msia.
Cultural show by school student.... so cuty


Chrismast show.....


Human Crowd at Lee Garden Plaza Hotel Square

Singing until late nite...


The main reason why a lot malaysain guy here

No comments:

REZEKI akan MELIMPAH jika DIBAHAGI...
ILMU akan BERTAMBAH jika DIKONGSI...
KASIH SAYANG akan BERCAMBAH jika DIBERI

jangan KEDEKUT...
JAngan TAMAK dan TAK PERLU BIMBANG...
Jika segalanya hanya kerana ALLAH