Kalamullah

Kalamullah

Tuesday, May 13, 2008

Southern Thai (part III)

Today i wake up a bit late. around 10am. maybe because island trip yesterday, my knee and joint fell a bit paint... i need somebody to massage me, where i can find it i dont know. never mind we forgeot th pain a while. For the third day, as advised my my closed fren Rafi. i need to round to the entire phuket island. you know what, phuket island is much bigger than singapore it self. really big rite.

So aku decided this another 2 day aku nak pusing entire pulau ni. i find tempat untuk sewa motosikal dekat Bangla Road, it cost only Bath200 per day, actually kalau bukan musim cuti lagi murah. the agreement only u have to take care and responsibility to the motorcycle and fill the petrol and return as the same condition when u pick at first. easy and clear kannn. one more thing must always wear helmet and pasport kene bagi tuan empunya motor keep hold unytil u retuen back.


first destination was fisherman vilage beach behind the roas to kamala beach, i just about 5 minute drove from here, the road actually ditepi pantai je and you will be surprised sebab dapat tengok kesan tsunami yang lepas memang dasyat..ngeri sangap's. bot besar pun boleh di bawak sampai beratus meter ke darat.. can u imagine that....?




Infront the beach ( tempat yang kene tsunami ari tu la)

Bosan jugak duduk kat beach 2 lelama, makin lapar lagi la aku rasa. moto dah ada ditangan palagi pusing pulau la jawabnya. first destination tempat yang paling jauh skali, phromthep cape. for me, i think this was satu-satunya tempat yang aku jumpa dipulau ni yang view dia betul-betul bukan macam kat asia. cantik macam dalam filem hollywood... tanjung pengharapan.. bahangian yang paling terselatan dipulau ni.. betul-betul menganjur terus ke tengah laut andaman.


daripada pekan phuket nak sampai ke sini it takes about 1 hour la jugak, memang jauh... nak sampai ke sini kena melaui pinggir dan permatang yang tinggi yang curam dan bahaya, tapi view dia memang fantastic.. tak boleh beli kat mana-mana. kena datang sendiri... sepanjang perjalanan akan melalui kampung-kampung, pokok kelapa yang melentuk-lentuk ditiup angin.. orang phuket yang friendly..macam-macam lagi lah... dekat tanjung nih.. ada satu temple yang yang menarik temple of elephant.. penuh dengan statue elephant..kecik besar, hitam, putih, hodoh comot... semua ada.. see betapa besar pengaruh gajah pada sanubari orang phuket nih.. posing dulu... ada jugak satu menara pandang untuk tengok sunset.. aku sampai sini lebih kurang 11am. mana ada sunset apatah lagi sunrise, matahari dah terpacak atas kepala dah..




Elephant protection and rehabilattion centre, middle Phuket



Elephant temple


view kat tanjung nih.... memang lagi catik dari pic nih


un-occoupied island, still virgin and amazing


macam bukan kat SEA kan.... betul tak?


Air laut membiru penuh ketenangan dan kebebasan, berhadapan dengan sebuah pulau yang tidak berpenghuni dihadapan benar-benar memberikan kedamaian seperti apa yang kucari... air laut bertiup lembut memberikan satu perasaan yang lain. perasaan untuk terus meneroka alam ciptaan tuhan yang maha kaya ini. dari puncak ini terdapat generator kincir iangin yang di kuasakan oleh tenaga angin. daripada kejauhan nampaknuya seperti satu objek misteri bewarna putih yang berputar perlahan-lahan mengikut alunan irama nagin laut. tempat yang terindah untuk mengungkapkan ayat-ayat cinta. waduh.. bermain bahasa aku hari ni.


Gigantic wind mill


dari sini juga aku nampak dibawah sana di pinggir pantai, orang tengah mandi manda... hatiku girang untuk mandi manda... this was the great and suitable place untuk berjemur kerana orabng tak ramai lagipun ombak yang tak besar... serta tak ada jet ski atauipun yatching jadi lebih selamat dan tenang hatta untuk wat projek sekali pun. sini memang open di satu sudut batu berhampiran tempat aku melabuhkan bontot untuk menggelapkan kulit badan.. ade couple mat salih nih tengah bersungguh-sungguh wat projek (penetration) aku buatbuat tak nampak lah... kerana bukan itu yang aku cari bila ke sini.... oh phuket penuh dengan pelbagai ragam kerenah manusia.



Kata Beach



See the crystal water..amazing


Aku spend masa yang lama jugak disini, snorkeling dan berendam dalam air yang sejuk lagi menyamankan, memang rugi kalau tak mandi.. sebenarnya tempat ini merupakan antara tempat yang terjauh dipulau ini, dan terpaksa melalui jalan yang berbengkang bengkok untuk sampai, mungkin sebab itulah tak banyak tourist sampai ke tempat ini. kalau aku banyak duit nak saje aku sewa 4wd yang tak ade bumbung pusing-pusing dalam pulau nih. tak pun easy rider motor.. nak akte mahal tak pun sebab kapcai yang aku sewa baru RM20 sehari. murahkan... pulau nih sebenarnya masih hijau, dan penduduk kampoungnya tak semua terlibat dalam industri pelancongan kat sini sebab aku ada jumpa makcik pakcik yang masih memotong getah. sesekali sekali menunggang motosikal aku terserempak dengan sekumpulan gajah yang sedang melintas jalan perlahan-lahan seolah-olah gajah yang diajar matapelajaran keselamatan jalan raya. pandang kiri pandang kanan baru lintas, inliah gajah yang bersekolah mungkin.. ada tuannya sedang bertenggek kepala gajah sambil menghisap rokok daun. well satu pemandangan yang jarang diperolehi kat tempat aku sendiri walaupun malaysia sendiri ada banyak gajah.



actually dari malaysia lagi aku dah nekad nak try buggy jumping kat sini, maklumlah si Lim Tat membe aku asyik memperkatakan tentang kehebatan yang dia dah cubanya. aku jumpa tempatnya berhampiran dengan litar go cart Phuket. mahal jugak dalam RM150.00. memang macam best tapi macam tak confiden je aku tengok hanging beam and equipment yang diguna. tak sangup aku nak mempergadaikan nyawa aku dengan RM150.00 tu. lagipulak aku sorang-sorang kat sini. apa-apa jadi sapa nak jawab..kannn.


kira sehari ini, habis satu pulau phuket aku pusing dari utara, airport hingga ke selatan pulau. memang best dan lain daripada pulau-pulau yang pernah aku lawati. yang pastinya kemana saja aku pegi pasti aku akan jumpa dengan mat salih..dimana sahaja, beach, junggle, trekking trek...anywhere. kawasan di bahagian southern island nih sebenarnya merupakan tempat orang kaya, sebab apa? kerna ada banyak banglo and private villa kat kawasan sini. satu lagi yang aku perasan kan, kat sini banyak betul bunga kertas (boungainvilla), mungkin sebab colurful and easy to survive kat area humid nie. mayB... eheheh

Sebelum matahari nak melabuhkan tirai malamnya aku try nak pegi ke tempat yang mesti sampai bila berada dipulau nih. PHUKET FANTASEA walaupun sebenarnya aku tak pegi tengok pun show dia. phukert fantasea merupakan satu-satunya culture tourist attraction yang terbaik di thailand nih dan show dia berkisah kan perceritaan semula sejarah dan letarbelakang kerajaan gajah putih nih, dengan show yang penuh dengan warna dan warni serta gajah dan binatang lain menjadi alasan utama untuk tourist datang menonton show nih. actually sesuai untuk yang bercuti dengan anak-anak. fantasea juga telah berkali-kali memenangi anugerah. show dia start dalam jam 830 malam selama 2 jam. And dont be surprised ticket fared if i not mistaken it cost about Bath 1000. expensive rite, but for anually in you life why not rite. tapi aku tak boleh join show nih sebab malam nih aku ade lagi plan yang lebih baik. cukuplah sekadar bergambar dihadapan pintu masuk sahaja.


Mungkin disebabkan ini malam terakhir aku disini, aku mahukan sesuatu yang berbeza... yaeh kita pegi tengok show pondan.. yeah yeah yeah. ni kalau pondan-pondan kat malaysia tengok nih, mesti makan hati sambil menggigit jari punya. show malam 2 start lebih kurang jam 8:30 malam. aku pegi awal jam 8 malam. sebabnya aku nak having dinner dulu. menikmati pasta dengan brewed coffe memang best disamping menonton pondan-pondan yang lalu lalang..... weak. ada kalanya nak muntah jugak aku tengok perangai diaorang nih macam tak sedar yang diaorang 2 jantan. ticket untuk enter show ni bath 500 untuk lower class untuk front seat bath 800. aku amik lower class kat tingkat atas. pentas dia memang betul-betul macam dalam movie siap boleh gerak-gerak. biasalah kan kalau show pondan tu memang gempak. memang BB hatta laqueen sekalipun tak boleh celen. nis mesti dia orang ada degree seni persembahan UITM kot. seingat aku ada lebih kurang 10 show malam 2... dan most of the show are miming only. body je boleh ubah macam pompuan tapi voice still jantan lagi. show end about 11 pm.











Next it is time for me to resume my shopping at bangla bazaar. looking for good item to bring back to KL. at the end at found some great stuff to buy, hand woven table clotch for my mum, thai silk shirt for my dad and defenetly phuket print tshirt for my pals. untuk aku cuma seluar malam thai je bath 200 beli kat tesco-lotus.


because of this was my last nite here, i plan to stay in the crown until the morning. and defenatly goin for clubbing a bit. i just received 1 free enterance pass to newly opened musictech club at secold floor D-croc club area. gosh the place was amazing nad spectackle with laser light and of course with all naked guls and guys... gila.. i cant spend long time there, must be later i will be in trouble coz can't control my temperature again. better i go back 2 my room and have free internet surfing there.


zzzzzz end of part III.

No comments:

REZEKI akan MELIMPAH jika DIBAHAGI...
ILMU akan BERTAMBAH jika DIKONGSI...
KASIH SAYANG akan BERCAMBAH jika DIBERI

jangan KEDEKUT...
JAngan TAMAK dan TAK PERLU BIMBANG...
Jika segalanya hanya kerana ALLAH