Kalamullah

Kalamullah

Wednesday, May 14, 2008

Hanoi Lone Ranger Backpackers Part I

trip ini pada asal nya tak pernah aku terpikirkan pun, yang sebenarnya aku dok surfing air asia dot com untuk dapatkan cheap ticket ke siem reap, nak g angkor wat.. seingat aku dari posting yang lepas-lepas lagi aku nak pegi ke temple nih, tapi sampai sekarang nih tak sampai-sampai jugak. mungkin nak menjaga hati yang bersedih sebab tiket tak ada yang murah, malah hampir RM800 return. jadi aku try n error kat other destination. dan memang tak sangka aku dapat free tiket to Hanoi, vietnam.. just paid RM200 for airport tax and air surcharge (damp cheap rite).. well itenary dah dapat aku, so mulalah berangan-angan dengan perancangan yang boleh aku buat untuk short trip kat hanoi nih (juz 3 days 2 nite only).. pada mulanya gambaran aku mengenai hanoi nih tak ada apa-apa yang interesting pun coz negara yang baru abis perang n bekas jajahan US. nothing so special i guess at first, miskin, weird people, suffering..etc...

tapi sebab tiket fight pun dah purchase, kena pegi la jugak. aku decided kali nie 100% gamble and backpackers style... aku surf kat tenet to find back packers hostel, found few.. but yang ini aku rase the best kot.. betul2 kat main attraction and tourist spot (old hanoi), Hanoi Backpacker Hostel located exactly laid at the back of hanoi catholic citadel church. cost per nite juz USD 7 so aku buat reservation for 2 nite. pay in advance USD 7 thru paypal.... bila dah ade tiket and tempat untuk stay nih aku memang tak boleh lari lagi dah, kena pegi jugak.. kalau tak melayang duit aku... sementara nak tunggu sampai hari untuk fly aku wat preparation and desktop studi about interesting places and current polittical situation at hanoi.

below few info about Hanoi:
Hanoi was second largest city after capital Ho Chi Minh.
Agak sukar nak cari Halal food here, juz found one halal restaurant here behind Ho Chi Minh mouseleum square which run by malaysian guy
Halal food yang easy 2 find: Indo mee instant noodles and local fresh fruit, seafood
Currency Dong, exchange rate RM 1 ~ Dong 5000
4 season climate country, with moderate hot during summer... ( takdak snow)
Current climate = end of summer day time 30'C nite 20'C (still good for outing)
languages: vietnam but english widely spoken ( guna bahasa isyarat pun senang jugak)
immigration procedure = ASEAN 30 day free enterance
Enterance: Nok Bai International airport (3 hour 20 min from LCCT), direct connection to Europe, US and Russia ( Aeroflot)
Connection to city centre from airport via : bus USD 2, Taxi USD 15 (takes around 30 minutes to 1 hour depend on road traffic)
other info: actually hanoi ni juz want to wake up from dark ages, so people dia still nak makan pun susah n still berbasikal ke sana sini, motosikal merupakan pengangkutan utama > 70%. pertanian was the main industry, flower, vegetable
Must try: Halong bay trip and sticky rice with mango n cocunut milk.. sedap wooo
Social environment: pub & club tak banyak, yang famous Monkey club kat area New hanoi kat jalan ke Ho chi minh mouselium.
Main attraction: Ho Kiem lake at centre of hanoi, boleh teksi aksi porno free ( takde JAWI). main spot untuk see real vietnamese
main tourist: english people ( especalli beaks askar from perang dunia (vietnam))
tempat yang modertae for honey mood, during winter i can say YES
merupakan antara pengeluar permata and pearl yang berkualiti di dunia.
jaket meski kena bawak, tak kisah la LV, Banana Republic, FCUK, pasar malam ke.. sebab waktu malam memang sejuk..so refreshing..:)

itu la serba sikit info yang aku boleh bagi...

Indo-China Map

Hanoi City Map



Fresh vegetable market

Hanoi Pasar Malam (kat local bus station)

Tortoise tample (Ho Kien Lake)


Bycle and flower..


4 April (Day 1)


Nih yang aku malas dengan Air Asia, suka hati mak bapak dia ajer nak tukar flying time. tima asal flight aku depart 4 April kul 5 petang and return back on 6 April 10 malam. ditukar kepada ke depart kul 6 pagi... and return 9pagi... memang celaka, tak pasal-pasal aku ponteng keja hari jumaat tu. ikutnya nak keja half day.. hnssss


aku ke airport naik bas kul 3:30 pagi dari umah nakke sentral naik teksi, selamat tak kena double charge... dalam bas aku tido ajer, sebab mengantuk sangat.. tak tido lagi since malam tadi. Sampai kat airport juz nice gate baru open for check-in.. kira aku antara orang pertama yang check in... aku bawah beg camping aku, baju bawak selai dua jer.. betul2 cackpackers...


selesai check in g lepak kat bistro dulu, pekana hot chocolate and scone... huhuhu terus terang mata aku mengantuk sesangat, nak aje aku baring cam mamat-mamat indon n nepal kat tepi-tepi kerusi ( tapi pasal nak jaga imej, tahankan mata jugak)...





Hot Chocolate.... Mahal gile


pagi nih ramai passanger kat sini,mungkin bayak yang nak travel keluar..sempena promo free ticket air asia nih. most of them aku nengok macam nak pegi vacation jer, and dekat gate 2 to hanoi . ade ramai vietnamese citizen yang nak fly balik... maybe yang keje kat malaysia ... iguess... today have flight ke macau, padang, guangzhou, clarks pagi nih...and of course my flight to hanoi, teruja and excited nih...


flight will be ready around 5:30, tak tahu nak buat apa.. juz few snap shot ape yang aku wear 4 today journey



My out of dated green ZARA shoes with ZARA tight jeans ( Both purchase at Doha)



No to forgot... my BANANA REPUBLIC leather jacket


So my journey begin a bit late, coz ade few passanger yang kene cancel flight dua to immigration reason. so luggage diaorang kena pull out dari craft, so kat situ dah delay 1 hour. at last terbang jugak diudara...


Ready for ascending to sky

Sepang view from the sky

Aku amik window seat left wing... from the small window i can see how small KL it is... putrajaya, highway... and the most amizing moment... sunsire from above the sky... the gold colur horizan... amazing n great.. betapa gah dan hebat betul ciptaan tuhan... aku tak tahu kenapa langit dan awam hari tu begitu indah..hingga ke saat dan tika ini aku masih tertanya-tanya.. journey to hanoi will take approximately 3 hours and 20 minutes... lama jugak 2 tambah-tambah lagi dalam flight yang sempit nih Airbus A320.. dalam flight aku tak buat apa-apa pun, tak dak feeling nak tido ataupun nak makan (mahal sangat, sapa nak beli).. but only concentrated my my small seat window... enjoying the coluurful of sky from 2500 feet above sea level with -40'C external temperature. it's really wonderful and amazing for me,walaupun dah biasa journey ngan air craft.... suddenly flight goyang-goyang jugak jugak when go thru turbulance and air pocket condition... ingat kat tuhan sekejap (zzzaasss kilat)...


Amazing colur of sunrise sky




Reading official In flight magazine, special issue Trip to Bali


Safety first

so after 3 hour flying flight mula decending means that dah nak sampai.... melepasi setiap lapisan yang berlainan ketebalan, ketumpatan dan warna.... ternampaklah kehijauan tanah bumi vietnam.... masih lagi hijau sejauh mata memandang... ( sorilah ayat aku pelik2 sangat, sebab tak tahu nak gambarkan keindahan tempat ni)

Greeeen.... Viet Nam territory

continue part II.... :)

No comments:

REZEKI akan MELIMPAH jika DIBAHAGI...
ILMU akan BERTAMBAH jika DIKONGSI...
KASIH SAYANG akan BERCAMBAH jika DIBERI

jangan KEDEKUT...
JAngan TAMAK dan TAK PERLU BIMBANG...
Jika segalanya hanya kerana ALLAH