Kalamullah

Kalamullah

Thursday, February 28, 2008

perjalanan yang perlahan

Dah hampir 2 minggu jugak aku tak titipkan apa2 kat sini, bukannya sibuk sangat pun cuma, seru untuk aku bukak page ni tak ada. pc depan mata aku sepanjang waktu online.. tahlah mungkin sebab terlalu banyak berfikir dan berfantasi tentang soal hidup.. tiada apa yang istimewa atau komplicated yang aku fikirkan cuma membayangkan seandainya aku dapat memiliki apa yang aku inginkan, dari perasaan hinggalah soal harta dan duit.. duit..duit..duit mungkin ituyang boleh menyebabkan manusia hidup dengan gembira dimuka bumi ini.. dengan duit jugak manusia akan cepat lupakan diri...
mungkin itulah yang dapat kugambarkan dengan perjalanan hidupku satu dua minggu ini, kalau dahulunya aku sibuk dengan part time biz hinggakan balik rumah jam 2-3 pagi... jarang keluar dengan kawan-kawan( tahlah bukannya aku ada ramai kawan pun. tetiba sahaja lepas last adhoc presentation untuk kawan aku kat au keramat..tetiba aku hilang terus mood nak excited dalam biz nih.. bukannya sebab down tak dilayan dengan seadilnya ngan bebudak 2.. tapi sebab pikir betapa susahnya nya mengubah mentaliti orang-orang kat bumi subsidi nih..especially orang bumi... aku berhabis duit bayak jugak, untuk makan minum time kuar ngan biz partner, parking, minyak keta..macam-macam lagilah.. tapi hasilnya tak seberapa pun.. bos aku cakap aku kena cekal untuk dapatkan apa yang aku nak dalam tempoh 6 bulan nih.. tapi tak tahulah samada aku boleh bertahan.. memebe aku yang baru join aku pun tadi send message kat aku nak quit..sebab tak boleh nak commit..memanglah macam parttime job..time kene spend banyak masa dan tenaga..mula2 tu aku ingat macam betul part time job yang mana aku dibayar gaji apabila aku bekerja.. ni tidak aku jadi bos.. and aku yang perlu manage sendiri untuk dapat berapa banyak yang aku nak... susah lah kalau macam tu.. bukan tak boleh buat.. memang nakmpak macam senang, bagi orang yang aktif and ramai kawan, and tak segan nak bercakap.. tapi bagi orang cam aku yang pasif dan tak ramai yang nak berkawan..apatah lagi sejak mendapat gelaran lone rangers kat opis nih... dah hampir 2 minggu lah jugak... nanati sambung

Wednesday, February 13, 2008

Hari Baru Lagi....

Alhamdulillah akhirnya demam aku tak melarat sampai kehari nie, klu tak teruk la aku kene ponteng keje lagi.. nilah akibatnya makan tak baca bismillah.. hehehe, teruk betul sakit perut aku sampai demam jadinya.. nak dijadikan cerita aku makan banyak sangat lokan yang akun pegi cari sendiri ngan adik aku kat sungai wangi( wangi kejadah mende lebih busuk dari kandang babai), ada dekat sekilo aku makan, siap meratah-ratah lagi.. benda free mau tak pulun aku makan. nyesal sungguh.. taubat tanak makan sekilo lagi, seratus-dua ratus gram cukup lar.. tapi pengalaman mengaut lokan memang tak bleh dicari ganti..memang best sampai abis sebotol dynamo nak ilangkan bau busuk..

Gigih menangguk hasil

lepak lepas penat mengaut lokan
Sekawah Hasil Tangkapan

minggu lepas antara minggu yang tak best aku rasa dalam permulaan tahun nih, since dari awal minggu lepas lagi semuanya kurang menghepikan aku, dari keja yang menimbun-nimbung.. tak tau lah aku bila nak siap, hari-hari asyik perbetulkan benda yang sama, kene marah ngan rang atas pasal internet biz, kawan semua lari tanak pick-up call aku... plan pulau tioman cancel, singapore yang tak menjadi, kene marah dengan my mom, bosan stay 2 hari CNY kat kolumpo sengsorang, kunci tinggal dalam keta, duit melayang.. macam-macam kalau nak tulis memang tak cukup nih... pendek kata memang meletihkan minggu lepas. tapi selamatlah dalam bosan2 malam ke 2 CNY 2, lan ajak g watching movie kat pavilion. memang bosan mereng sampai aku layan 2 movie continue... meet the sartan ( suke sampai hilang sekejap bosan aku)
and john rambo, (dari nak terkentut sampai tak jadi nak tekentut langsung).. huhuhu bosan kembali menguasai diri... pagi jumaat aku tak tahan dah terpaksa lah aku balik kampung lagi, aku bangun pagi kul 7 dengan tak mandi n gosok apa yang patut aku terus drive balik kampung, ikut jalan kuala selangor..
Kat Sekinchan Nih
selamat tak banayk keta.. aku drive exact 3 jam.. kul 10 sampai lar kat umah, sampai2 jer terus wat ape yang patut (menggemukkan perut). siapkan projek aku yang tertangguh dari minggu lepas, kira ari 2 aku dok umah jelah, tadak menda2 lain yang aku buat pun... next day sabtu aku tak tau nak wat pe, jadi memandangkan azmi kawin ari 2dan aku sendiri pun dah bosan yang maha azab, aku gigihkan diri jugak g sungai petani sorang.. semata nak g makan nasik minyak dia... bebaloi beb memang sedap pun.. anak tunggal la katakan..so kenduri pun memang grand la makanan dia, gulai nangka, rendang daging, gulai rebung, ayam goreng rempah..pergh 2 yang paling sedap sekali.. sampai skang nih aku teringat-ingat lagi...azmi cam dulu la jugak, muka tak berubah pun still friendly, cuma nampak boroi sikit jer... tak wat sanding2 pun... x baik menunjuk2... otw balik aku tak tau apa lah yang malang sanagt nasib aku, aku balik ikut jalan luar dari sp ke perai, konon nak cepat nak tak nak masuk highway, tapi tapi jem plak sebab ade racing le tour de langkawi.. kul 5 baru aku sampai kat plaza tol bukit tambun, nak dijadikan cerita aku g toilet, kunci keta aku tertinggal kat dalam.. mase 2 keta auto lock... bala... kul 9 malamk baru mekanik datang, pancing point lar apa lagi.. terkopak sikitlah stripkat tingkat depan.. kul 12 baru selesai..melayang RM120... huhuhu. nyesal pun ada gak..tapi nak wat camner bende dah jadi.. aku balik kl pagi senin 2 jer.. sampai kl pun masuk opis dah lambat dalam kul 9.. hehehe

malam kelmarin aku pegi buat call lagi, memang macam sial kene layan dengan jiran rakan sepermainan waktu aku kecik-kecik dulu, belum abis lagi aku cakap. dia diskonet memang kurang hajau betul... jiran aku 2... barua sial. sentap gak aku bile dia wat cam 2 kat aku, mase aku jumpe kat umah dia amik phone no, ok jer dia cakap.. tetiba malam 2 jadi lain pulak.. mungkin datang bulan kot, orang pompuan lar katekan.. heheheh.. wat mase nih, aku wat jer ape yang aku temampu.. list prospect aku pun dah makin berkurang dan terus berkurang.. tak tau camner nak buat lagi, bulan ni pun aku tak beli apa2 barang lagi.. list barang 2 dah ada dah.. cume belum puchase lagi la... bayak kek je.. muah muah muah gemuk balik lah jawabnya... 4 HOM malam nih cuma 5 prospect yang bleh attend, farish msg td cakap tak jd dtg, demam katenya.. paham sangat lah aku.. alasan yang dah biasa aku dapat.. so tinggal lagi 4, as pun belum tentu lagi.. perangai pondan cam2 lar half-half, lagi 3 orang tu aku yang kene bawak pegi sana.. memang susah lah wat mede nih, especially orang yang tak ramai kawan macam aku.. huhuhu :(. malam tadi aku invite sorang membe aku, tak sangke plak dia mcam interested tp tak leh datang malam nih, nak g swimimng katenyer.. buat-buat percaye je lah...

dah lupe dah ape yang patut aku tulis dah.. ni lah klu dah banyak makan semut kecik-kecik dulu, malam tadi mase hom meeting juz 2 orang prospect aku je yang datang... macam biasa lar..lepas discusion semua orang interested, tapi bile tanye nak join ke tak.. jawapan yang same je aku dapat nak tengok ko nyer succes dulu.. F**K tul lar.. dah la pegi aku pun kene pay RM5.. bayak tu, parking RM4, SMART RM2, Minyak RM10 campur tu ini tajk habis kat RM3o.... duit dah stat abis banyak dah..tapi akaun no masih cam 2 lagi.. barua lar keje nih... tu belum aku ngungkit pasal kredit aku yang dah habis belambak2..macam air mengalir je aku rase.. mlam nih ade apoinment cume kul 11 kat area ampang, sempatlah aku pegi swiming dulu, dah lama aku x pegi swim..best nyer.. dan yang pasti hujung minggu nih sekali lagi aku melalui minggu yang letih dan bze..weekend leadership seminar..kat menara PGRM... wat masa nih aku macam kera sumbang cuma sorang-sorang je pegi..takpe nanti cari kawan kat sana jer.

Wednesday, February 6, 2008

:TIOMAN:Mimpi Hanya Terus menjadi MIMPI::

Izad memang macam hanjing koraizin perangai dia, dari since week aku dok keep asking dia kompom ke tak tioman nih.. dia reply k jangan risau semua ok jer.. ditanggung beres, jangan risau izad kan pernah keje kat sana, selok belok date and schedule ferry semua izad tau.. kata-kata tu lah yang membuatkan hati aku kembali pans ditika dan saat ini.. manakan tidak sepatutnya malam nih aku akan berada dalam bas transnasional untuk trip ke mersing.. dan seterusnya melalui angin bersepoi-sepoi bahasa untuk pelayaran 5 jam ke pulau fantasi (fantasi ker??).. tioman lah 2... semalam setelah aku puas menyelami dan membayangkan saat ku berjemur separuh bogel kat tepi pantai yang putih lagi bersih beserta air laut yang jernih lagi berkilau.. tetiba aku dapat mesej dari phone 016 aku "" BERITA SEDIH' TIOMAN CANCEL TIKET FERI 5,6,7 FEB ABIS"" Bagai nak mengamuk aku rase, abis jugak RM5.00 kredit phone aku berleter kat Izad... frustrated gila aku rase.. selamat si lan tak kompom nak ikut, kalau tak.. malu besar lah aku... pasni aku kene lebih berjati-hatilah... g travel baik aku sendiri yang arranged, jangan harap pada budak yang konon-kononnya hebat ngan life backpackers padahal baru sejam dua berjinak-jinak.. ini pengajaran hebat buat diriku wat masa nih... Tioman-tioman akhirnya terus menjadi mimpi dan igauan dalam mimpiku... dragon horn.. yang akan terus bersemadi dalam lubuk mimpi-mimpi seramku dimalam hari...
Seterusnya. memandangkan cuti CNY yang memang panjang dan cukup padaku untuk membuat aktiviti yang sewaktu dengan minatku... aku plan nak wat caving kat gua tempurung... tapi takde respon pun... myb sebab last minute kot.. takpe lah aku postponekan lain kali.. last palan klu aku rajin aku g explore singapore naik bas malam nih atau paling lambat pagi esok.. sorang2 lagi lah nak wat camner.. dah kate lonely means freedom... (tag line aku).. paling nazak pun aku naik keta aku balik kampung jer, lepak2 ngan orang tua aku tuh..
tioman-tioman tinggal mimpulah lagi...

Tuesday, February 5, 2008

Pic lame Mase Hiking Tabur Hill, Melawati

Sori lah.. malas nak tulis description sebab dah lame dah.. lupe dah pun apa yangs epatutnya aku tulis...






Geng-geng baru dari Damansara..





First Down Line IBO

Alhamdulillah akhirnya.. berhempas-pulah kesana kesini, berjaja dari rumah ke rumah, menebalkan muka, menghabiskan kredit aku, direject, dikelentong oleh nama-nama yang mengaku akan menyaport apajua yang aku buat.. akhirnya baru sorang yang joint... btw satu permulaan yang menggembirakan aku jugak... plan asal rahimi, remy, nizar and alvin.. tapi wat masa nih nizar jer yang baru joint.. arap-arap lepas raya cina nih remy bleh join lah pulak..then rahimi... doakan lah untuk aku...

aku target pulangan yang dijanjikan tu untuk tempoh matang 6 bulan ajer.. nampak cam plan 4 bulan tak menjadi jer, nak melobi abang and adik aku pun tak berjalan-jalan lagi... mungkin lepas aku balik tioman nanti kot.. sekarang nih buzy sikit lah dengan life aku yang macam2 hal..

semalam g gym biasa2 jer.. tak ramai sangat orang pun.. ade lah budak geng tengahhari yang join... total dalam 7 orang oklah then nothing kan.. plan asal lepas anto ikan terubuk masin kat umah kaktih nak g lepak-lepak ngan farish kat white coffee taman kosas.. tapi at the end dia pulak yang ada emergency.. tak tahulah megency mende.. kol nizar jak g merewang2 kat bukit bintang, g tengok orang cina soping2 nak raya.. sampai2 tak ada ape pun yang meriah yang bersepah orang arab yang menyemakkan pemandangan and budak2 melayu yang rosak akhlak menari tahhapa-hapa kat depan lot10.. budus... memalukan..

niat asal nak g amik view tanglung kat area 2, tapi x ade banyak pun yang aku nampak.. ni few pic yang tak berapa nak best 2.


Pagi nih sepatutnya ada meeting pasal selangor pahang water transfer project nih.. ngan bos besar dari HQ.. tapi nampak gayanya macam jadi meting lain jer, bos g join ngan team jepun gebang2 kat table depan.. aku tengah berdoa dengan penuh ketaksuban nih supaya meting x jadi.. kalu jadi jenuh lah aku nak menjawab banyak menda yang tak siap lagi... si brother t=qaqc pun ade kat sini tengah tanyer pasal outdoor activiti aku.. nak join sekali lah 2.. bunyi 2 memang lah macam best tapi tah lah samada aku boleh join ngan orang UE ni pun aku x tau lagi.. dia ada ajak aku buat caving.. aku x janji tapi aku akan usahakan untuk aranged ngan gua tempurung nyer agen dalam bulan mac nih.. klu jadi adalah 2.. kalu aku malas nak aranged nasib korang lah... btw jadual aku memang padat sampai akhir bulan mei nih, minggu nih aku pegi tioman buat lesen scuba, bulan depan pegi jakarta dan hiking gunung angsi pulak, bulan april pegi hanoi dengan saudi dan last sekali bulan 5 pegi pulau perhentian buat scuba and kayak... cukup dan kemudiannya sambung master eng... cukuplah dunia kepoya-poyaan aku... wink ;-).

Benci tullah.. ni yang aku tensen nih.. geng geng chinese dapat cuti panjang.. aku pulak yang tak dapat cuti kene keje ari khamis and jumaat nih... dah tu pulak nak due date first draft method statement ari isnin nih.. gila tullah.. keje bukannya sikit. banyak gila dah tu pulak yang buat cuma aku ngan bro senior jer. nak buat pula benda baru yang tak penah dibuat kat negara nih, jenuh dah aku cal;l konsultant yang aku kenal kalu diaworang bleh sponsor method statement satu pun tak bleh tolong sebab diaworang pun tak penah wat ms tuh. mane menang tangan nak buat semua nih.. tak kira ahhh kene keje ke tak ari khamis and jumaat nih tetap aku berlayar ke tioman gak.. mampus ahh ngan keje, bukannya dapat site elaun pun.. bagi keta buruk pulak 2.. nak hepi wat keje camner... tioman nantikan kemunculanku.. hehehe..

Monday, February 4, 2008

Balik Kampung... Penat Gila..

Seperti yang dijanjikan aku cabut dari opis shimizu seawal yang mungkin, tapi disebabkan kerja yang menimbun bak gunung datuk, aku hanya dapat melarikan diri selepas jam 4:30 petang ajer... tu pun selepas bersusah payah memyiapkan semua tugasan dan kerja-kerja yang patut aku siapkan sebelum cuti 3 hari. niat nak terus gerak pikup nizar kat JKR tapi shoba call mintak aku pass dulu business development manual kat intan... nak tak nak terpaksa lah jugak aku nmelencongkan keretaku ke daerah yang aku dah jelajahi semuanya. aku tunggu kat parking bawah sambil call intan dekat 100 kali, tapi tak berangkat.. aku syak dia dah cabut balik dah... paham sangat bebudak UE nih.. especially yang dok kat tingkat 3 tuh. aku tinggalkan buku 2 atas meja intan jer.

memang cam sial si nizar cakap kat aku kul 4:30 dia bleh siap tunggu aku kat foyer JKR HQ.. sampai kul 6 tak sampai-sampai lagi... benggang tahap barua dah aku rasa.. aku rush bagai nak rak.. dia boleh bersuka ria drive keta kompeni dengan bersopan santun dari putrajaya sampai ke sini.. hangin sungguh. kul 6 lebih baru dia sampai... aku pun malas rr nak marah2.. wat muka bodo jer terus drive g jalan duta... aku saje ajak wat teman aku. sebab dah selalu sangat aku balik sorang-sorang... lagiplak aku nak g jumpa budak2 bqw kat poli tanjung malim... heheheh 2 niat yang sebenonya.. nak mintak jana sainkan borang master eng ukm aku...

perghhh terkejut aku nengok wahida cantik nak mampus.. macam cheryl samad pun ada.. memang cantik gila, berbeza dari dulu.. more hapening, chicky, cute semua ada lah.. hunhhhsss rase cam nak tekel jer aku rase... jana ngan ain pun ade sekali. jana masih seperti dulu, baik, cute, muke makin halus n berseri-seri, mungkin seri pelamin mungkin.. ain macam biasa lah dengan perangai yang manja-manja dia, dah nak betunang raya cina nih..kiteworang g lepak makan2 kat kedai makan kat area behrang.. tak lah sedap sangat pun.. mungkin 2 jer kedai makan yang terbaik wujud klat daerah 2, layan jer lah...




lama jugak kita orang lepak kat situ, sampai kedai 2 dah jadi macam umah kitaworang dah.. ketawa berdekah-dekah, sampai orang sebelah pandang semacam jer.. aku tak peduli dah... mampus lah ape orang nak cakap ni diri aku yang sebenar, malas dah nak idup pura2 seperti dulu... macam2 disembangkan dari kisah waktu zaman belajo dulu, sigemuk lawan sikurus, sipendek gosip si panjang, perubahan diri masing2, kutuk2, sampai kepada perancangan hidup masing-masing..seronok rase bile dah lame tak jumpe nih,macam2 boleh disembangkan 3 jam malam 2 terasa cepat jer abis... memang tak puas langsung chit-chat.. pas ni arap2 diaorang turun kl boleh lah roger aku, nanti bleh sambung bergebang lagi... otw anto nizar ke bidor, hanya isu yang sama dibualkan iaitu kenapa wahida nampak cute sangat dan masing-masing memasang strategi masing2.. yang pada aku tak layak langsung untuk dipanggil strategi.

siang esok aku bawak orang tua aku pegi imigresen manjung untuk wat pasport nak pegi umrah bulan 4 nih... tu lah yang aku pelik asyik aku jer yang kene uruskan semua nih, abang-abang aku semua dok kat situ jer... tapi aku yang keje beratus kilometer nih plak yang kene bertungkus-lumus balik kampung setelkan birokrasi government nih... bukannya nak berkira sangat pun, tapi masa untuk flight dah dekat dah bulan 4 nih jer, pasport tak siap lagi, injection belum wat lagi, baju belum beli lagi.. hnsss macam2 lar... pening gak...

ni pic last hasil kerja aku hari sabtu replace hut kolam ikan aku yang dah menyembah bumi, pakai buluh lagi.. badan aku memang habis penuh berselirat miang n calarbalar... hitam 2 sudah pastilah...


REZEKI akan MELIMPAH jika DIBAHAGI...
ILMU akan BERTAMBAH jika DIKONGSI...
KASIH SAYANG akan BERCAMBAH jika DIBERI

jangan KEDEKUT...
JAngan TAMAK dan TAK PERLU BIMBANG...
Jika segalanya hanya kerana ALLAH