Kalamullah

Kalamullah

Wednesday, October 24, 2007

::Amazing India::

Tah konpius pulak aku, tetiba ajer dr Micheal King suruh aku pegi india minggu depan ikut sekali dengan geng jakarta hari tu, si angka cin ngan mr. ong lar... hepi memang lar hepi dapat pegi tengok negara orang.. itu yang penting pada aku lar... but at the same time aku takut aku buat kesilapan yang macam dulu lagi.. kesilapan yang same aku buat mase nak pegi jakarta hari tuh....

punya hepi pasal kompeni nak bawak g jakarta buat survey site, sanggup aku reject satu kompeni yang bakal bagi aku gaji 4000. pegi jakarta, memang lar best but at the end aku sediri yang rugi... rugi gila... cuma dapt travel 4 free 2 je yang aku bley dapat rasenyer.... akhirnya sebab nak kejarkan travel kat jakarta akhirnya aku sendiri yang rugi hampir 5k.. duit soping kat sana, stay kat hotel 5 star.. ASTON In ternational Hotel & Apartment kat area Garminsun road, sebelah ngan Semanggi Plaza (tempat Indonesian Idol)... . itu lah penangan Jakarta ari2... pikir2 balik memang lah best... depan kenal ngan member baru anak gabenor Cirebon lagih... jalan2 g tempat orang... bila pikir bab duit aku yang dah habis 2 yang buat aku sentap tu.

tungu-tungu punya tunggu sampai hari ni takde apa2 pun.. team yang dah pegi india sincerabu minggu lepas pun dah nak balik dah... aku ni jugak yang tak ada2 apa2 berita nak pegi ke tak... kisah pasal aku nak pegi ke India nih..dah hampir satu malaya aku canag.. talipon lah, frenster lah, sms lah.. mulut ke mulutlah.. naik malu jugak aku rase bile dah tak jadi macam nih... paling malu dengan bebudak satu opis aku lar..... semua dah pandang serong kat aku yang memang dah dipandang serong nih....

kesian kat aku... dulu elok2 keja kat qatar kene hantor balik malaysia, skg nih keja pun tah hapa2 dengan jagi yang tak cukup nak makan tuh...

Tuesday, October 23, 2007

::H.o.n.o.r Murder::

Last nite.. aku tido lambat jugak.. adalah dalam jam 2 pagi.. bukan sebab tak mahu tido... tapi mata aku tak nak tido.. mungkin sebab banyak sangat pikir pasal hidup mendatang dan hidup yang tengah aku lalui sekarang nih.... aku betul2 risau.... macam biasa duduk melangut dalam kotak kecil runag litup tempat aku bersemadi tiap2 malam... merenung jauh ke siling yang memang tak cantik... semuanya bagaikan serba tak kena.. aku pusing kanan salah.. aku pusing kiri pun salah.. menerap.. telentang, kangkang, kepit huarghhh semuanya macam tak betul.....


Aku sendiri pun tak tahu apa yang aku cari dalam hidup aku, dari dulu sampai sekarang aku tak tahu apa matlamat hidup aku.. apa yang aku cari dalam perjalanan hidup aku yang mungkin tak berapa lama ni... aku jadi takut dengan persekitaran aku... seolah-olah macam aku tak wujud dalam dunia fana nih.. seolah-olah kehadiran aku tak dipedulikan pun.. malah mungkin tak disedari langsung....
sebab tak tension sebab tak nak tido... aku beralih arah pulak ke ruang ke dua kat rumah flat aku 2... centre hall, menantiku 21 inci tv dengan astro set serta 2-3 balang kuih raya yang dikirimkan mak aku dari kampung.. bersaksikan kain pelikat samarinda kaler hijau aku merebahkan diriku atas tikar buluh.. aku hidupkan tv dan secara spontan jari2 ku menekan punat remote control ke channel 553. yang pasti channel favorite aku.... pergh best punya cite honour murder, kisah oleh sorang wartawan us nih yang buat liputan psal pembunuhan suci yang masih berlaku kat pakistan... suatu negara yang aku penah idamkan untuk bekerja kat situ... dasat jugak lah aku tengok cite 2.. sampai dari perasaan sayang kepada kawan2 pakistan, dah menjadi suatu yang aku paling benci... orang perempuan diperjudikan nyawa sesuka hati oleh kaum yang bernama adam.... mungkin adam di sana adalah adam dalam kategori barua....
perempuan boleh dibunuh sesuka hati oleh kaum lelaki... jika seseorangpompuan 2 diayaki membuat sesuatu yang mencemarkan nama baik keluarga.. ia boleh dihukum bunuh oleh keluarganya sendiri.. tak perlulah pompuan 2 untuk membuktikan kebenaran dirinya sendiri kerana dia pasti akan mati.... seolah2 kaum2 lelaki dipakistan adalah tuhan yang mampu menentukan ajal hidup seseorang kaum wanita.... mudahnya kalau mak aku tengah beli ikan kat luar rumah kat ameng jual ikan... mak aku boleh dibunuh sesuka ahti oleh bapak aku mase 2 jugak... kira cam buat keje terkutuk lah... memang gila pakistan.. bila ditanya kenapa membunuh, tak ada cara lain atau hukuman lain kah yang boleh dikenalkan.. jawabnya senang ajer... agama islam suruh buat macam 2.. kalau nampak orang uat salah especially, pompuan.. so kita boleh hukum.... bedosa kalu tak bunuh.. gelak aku tengok rencana 2.. betapa bodohnya orang pakistan.. rakyat parvin musyaraf sendiri .. yang mana asyik megutamakan.. perang, nuklear, senjata... yang akhirnya rakyatnya terus bodoh, dungi, bendul dan sebangainya yang menggambarkan kerendahan ilmu rakyatnya... habis je cite 2.. ianya memberikan aku satu gambaran dan persepti mengenai nagra pakistan.... memang teruk..

REZEKI akan MELIMPAH jika DIBAHAGI...
ILMU akan BERTAMBAH jika DIKONGSI...
KASIH SAYANG akan BERCAMBAH jika DIBERI

jangan KEDEKUT...
JAngan TAMAK dan TAK PERLU BIMBANG...
Jika segalanya hanya kerana ALLAH